‘Fed kararından en çok etkilenecek ülke Türkiye’

BBC ekonomi editörü Andrew Walker, Fed’in bu akşam faiz artırım kararını açıklaması halinde bundan en çok etkilenecek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.

ABD merkez bankası Fed’in bu akşam 21.00’da faiz artırım kararını açıklaması bekleniyor. Kararın dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendiren BBC ekonomi editörü Andrew Walker, Fed’in faiz artırım kararından en çok etkilenecek ülkenin Türkiye olacağına işaret etti.

Walker, “Öncelikle yatırımcılar ABD'de faiz hadlerinin yükseleceği beklentisiyle gelişmekte olan pazarlardan çekilip ABD'ye geri dönüyor ve buradaki faize bağlı yatırım araçlarına yöneliyorlar. Bunu yapmaya da başladılar zaten. Bunun iki etkisi oluyor: Birincisi, bu yatırımcıların çekildiği ülkelerin parasının değeri düşüyor. Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya bunu şimdiden yaşadı. İkincisi de paralarının dolar karşısındaki değeri düşünce bu ülkelerin borç yükü artmış oluyor." dedi.

EN HASSAS DURUMDAKİ ÜLKE TÜRKİYE

Walker Türkiye’nin karardan en çok etkilenmesi beklenen ülke olmasını ise şu sözlerle açıkladı:

Baştan not edelim, gelişmekte olan ekonomiler 15-20 sene öncesine kıyasla bu tür durumlarla çok daha iyi baş edecek donanımda. Ama, Türkiye ve onun gibi bir - iki ülkeyi biraz daha hassas kılan koşullar var. Bunların başında büyük dış ticaret açıkları var. Yani ihraç ettiklerinden fazlasını ithal ediyorlar ve bu açığın ya devlet borçlanması ya da dış finansman ile karşılanması gerekiyor.

Türkiyeyi hassas hale getiren bir başka faktör ise, bu ülkenin döviz ve özellikle dolar cinsinden borçlarının büyüklüğü. Liradaki her düşüş, bu borcun ödenmesini daha da zorlaştırıyor.

BREZİLYA’NIN DURUMU TÜRKİYE’YE BENZİYOR

Walker, karardan benzer şekilde etkilenmesi beklenen bir diğer ülkenin de Brezilya olduğunu savunduğu değerlendirmesine, “Brezilya'nın durumu da dış borçları bakımından Türkiye'ye çok benziyor. Türkiye'nin de iç politik sorunları, güvenlik sorunları var tabii ama Brezilya'daki siyasi kriz ulusal ekonomiyi Türkiye'de olduğundan daha derinden etkileyebilecek durumda şu anda.” diye devam etti.

DOLAR DÜŞEBİLİR BİLE

Fed Başkanı Janet Yellen’ın yapacağı açıklamanın faizdeki yükselişin ne hızla gerçekleşeceği ve devamının gelip gelmeyeceği soruları hakkında ipuçları barındıracağını ifade eden Walker, “Piyasalar bu artışın çok yavaş olacağı sonucunu çıkarırlarsa dolar biraz düşebilir bile. Ama dediğim gibi orta vadede, aylardan bahsediyorum, doların güçlenmesini bekleyebiliriz.” yorumunu yaptı.