Fed, faiz artırımına gitmedi

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırımına ilişkin söylemini değiştirmeyerek, politika faiz oranını 'kayda değer' bir süre daha mevcut seviyesinde tutma kararı aldı.

ABD Merkez Bankası Fed, yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantısını yaptı. Fed, faizleri sıfır seviyede tutmaya yönelik sözlü yönlendirmesi "kayda değer bir süre" tanımıyla devam edeceğini açıkladı.

'KAYDA DEĞER SÜRENİN TONU DEĞİŞTİ'

cnbce.com'da yer alan habere göre, bugünkü toplantıdan faizlerin sıfır seviyesinde tutulmasıyla ilgili "kayda değer süre" kelimelerinin kullanılıp kullanılmayacağı merakla bekleniyordu. Fed yetkililerini bu sözlü yönlendirmeyi yine kullandı ancak bu kez faizi artırmaya hazır olduklarının da mesajını verdi. 

'FAİZ ARTIŞINDA SABIRLI OLUNACAK'

Fed yetkilileri, faizlerin 2015'te yüzde 1,125 seviyesine yavaş bir şekilde çıkarılmaya başlanabileceği mesajı verdi. Fed'den yapılan açıklamada, "Faizlerin ne zaman yükseltilmeye başlanacağına yönelik sabırlı olunacağı" ifade edildi. Fed yetkilileri 2015'te enflasyonda yavaşlama beklediklerini ancak uzun vadede küçük değişimler ön gördüklerini de açıkladı. 

Uzmanlar, bu toplantıdan Fed'in faizi artırabileceğini bekliyordu.  Analistler bu açıklamaların ardından, Fed'den ilk faiz artışının 2015'in ortasında gelebileceğine işaret ediyor.