EUROCHAMBRES Başkanı: Serbest ticaret için anti-Trump koalisyon oluşturalım

Türkiye ve Avrupa'daki patronlar arasında işbirliği ve ortak projeler yürütmek amacıyla geliştirilen 'Türkiye- AB İş Dünyası Diyalogu Projesi (TEBD)' için Türkiye'ye gelen Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Christoph Leitl, 'Biz serbest ticaret istiyoruz. Artık talep etmekten öteye geçerek anti-Trump koalisyonunu oluşturmalıyız' dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'a bir tepki de Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nden (EUROCHAMBRES) geldi. 

TOBB’la ortak bir proje yürütmek için Türkiye’ye gelen EUROCHAMBRES Başkanı Christoph Leitl, "Trump, ek vergileri politik bir araç gibi kullanarak bizi yılan gibi tehdit ediyor, biz de sıçan gibi bekliyoruz. Güçlerimizi birleştirirsek yılan biz olabiliriz, sıçan da Trump... Bay Trump’ın maymunu olmadığımızı göstermek için tüm Avrupa ülkeleri olarak dayanışma içinde olmalıyız” dedi.

Dünya gazetesinden Hüsniye Güngör'ün haberine göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte geçen hafta "Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” programının tanıtımını yapan EUROCHAMBRES Başkanı Christoph Leitl, yatırım iklimi, Gümrük Birliği ve taraflar arasındaki ticarete dair açıklamalarda bulundu.

EUROCHAMBRES Başkanı Christoph Leitl, Trump'ın ek vergileri politik bir araç olarak kullandığına işaret ederek, “Çin, Meksika, Avustralya, Kanada ve AB’yi bir yılan gibi tehdit ediyor ve biz de bir sıçan gibi bekliyoruz. Güçlerimizi birleştirirsek, bunu tersine çevirebilir ve yılan biz olabiliriz” dedi.

Leitl, serbest ticaretin büyümesi için çalıştıklarını da kaydederek, “Serbest ticareti talep etmekten öteye giderek bir koalisyon oluşturmalıyız” vurgusu yaptı.

'TRUMP'UN MAYMUNU OLMADIĞIMIZI GÖSTERELİM'

“Neden bir anti-Trump koalisyonu olmasın?” diye soran Leitl, şunları söyledi:

“Biz serbest ticaret istiyoruz, o istemiyor. Dünya Ticaret Örgütü’nü yok etmek istiyor, biz istemiyoruz. Modernleştirmeye evet, müzakereye evet ama bu kadar basit olmamalı. Mallara evet ama hizmetler olmasın. Çünkü hizmet sektörü Amerika’nın varlık sebebi. Avrupalılarla birlikte İran anlaşmasına imza atıyor, herkes anlaşmaya göre hareket ediyor ve Trump gelip bunu ortadan kaldırıyor. Daha da ileri giderek anlaşmadan çekilmeyenlerin Amerikalılar tarafından cezalandırılacağını söylüyor. Kim böyle bir şey yapabilir? Avrupalıları ya da diğerlerini böyle bir şeye zorlayamaz. Trump’ın polislik taslamaya hakkı yok! Bay Trump’ın maymunu olmadığımızı göstermek için Avrupa olarak dayanışmamız gerekiyor” dedi.

Avrupalı şirketler açısından Türkiye’nin mevcut yatırım ortamını da değerlendiren Leitl, “Mevcut türbülans bir kenara konduğunda, Avrupa iş çevreleri ilkesel olarak Türkiye ekonomisini motive ve donanımlı işgücüne sahip dinamik bir pazar olarak görüyor. Türkiye ve Avrupa arasındaki 150 milyar avroluk ticaret hacmi ve Türkiye’de yerleşik 20 bin Avrupalı şirket göz önüne alındığında burada şirketlerimiz için büyük bir fırsat var” dedi.

Krizin derinleşip derinleşmeyeceğinin Türk siyasetçilerin tutumuna bağlı olduğuna dikkat çeken Leitl, “Yatırımcıları kaçıran korku ortamından uzak durulmalı. Bu ülkenin yönetiminden sorumlu kadroların durumun farkında olduğuna ve ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TEBD PROGRAMI NEDİR? 

EUROCHAMBRES, AB ve Türk patronlarının entegrasyonunu teşvik etmek için “Türkiye - AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” adlı yeni bir program başlatıyor.

Projeyi “Avrupa’dan Türkiye’ye olumlu bir sinyal” olarak tanımlayan Leitl, “İş dünyası temsilcileri olarak Türkiye’yle geliştirmek istediğimiz olumlu ilişki, diyalog geliştirme, birbirini daha iyi anlama ve ortaklıklar kurma anlamında politik liderlere örnek olabilir” dedi.