'Enflasyonla mücadele' programına sermayeden destek: 'Aynı gemideyiz'

Bugün açıklanan 'enflasyonla mücadele' programına sermaye gruplarından yapılan destek açıklamalarında şirketlerin üzerinden alınan maliyetlere dikkat çekilerek 'tam destek' çağrısı yapıldı.

Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı “enflasyonla mücadele” programına sermaye cephesinden destek mesajları geldi.

Bugün, TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB, TBB gibi sermayenin değişik kesimlerinin temsilcilerinin de “katkıcı” olarak yer aldığı toplantıda fiyat artışlarının önüne geçilmesi için kamunun ön planda olduğu “Enflasyonla Mücadele Programı”  açıklandı. Yeni program ile kredi faizlerinde yüzde 10’luk indirime gidilirken bu indirim finansal maliyeti, BDDK düzenlemeleri, kamu bankalarının süreçte üstleneceği rol gibi yollarla sürecin esas olarak kamu tarafından üstlenileceği görülüyor. Ayrıca yatırım indirimleri, istihdam destekleri gibi teşviklerle de kamu kaynaklardan sermayeye yeni fonlar aktarılması ve bu şekilde fiyat artışlarının kontrol altına alınması hedefleniyor.

Programın ardından destek açıklamalarında bulunan sermaye örgütleri ise yeni programdan duydukları “memnuniyeti” dile getirdiler. Açıklamalardan satır başları şu şekilde:

TOBB: 'ÖZEL SEKTÖR TEK BAŞINA YAPAMAZDI'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fiyat artışlarından “Enflasyon, girdi ve finansman maliyetlerimizi artırıyor” ifadeleri ile behseden açıklamasında yeni programa “Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu, ne de tek başına özel sektör yapabilir” sözleri ile “destek” verdi.

Fiyat istikrarının üretim için önemine değinen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise yeni programı “Açıklanan programın ihracat odaklı olmasını da bizleri ziyadesiyle mutlu etti” ifadeleri ile değerlendirdi.

SABANCI: 'EN KISA SÜREDE OLUMLU YANISMASINI İSTİYORUZ'

Sabancı Topluluğu adına yayınlanan destek mesajında “üretimimiz olan ürünlerin satışlarında gereken indirimi yapacağız” sözleri ile destek sunulurken, “Bu yaklaşımın, hem makro hem mikro ekonomik göstergelere olumlu yansımalarını en kısa sürede görmeyi temenni ediyoruz” denildi.

KOÇ: 'AYNI GEMİDEYİZ'

Koç Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada “Son 5 yılda yapılan 35 milyar TL’lik yatırımın” altı çizilirken, “sıkıntılı günlerin üstesinden hep birlikte gelebileceğimize inanıyoruz” denildi.

DEİK: 'KAMU DESTEĞİ TOPYEKÛN MÜCADELENİN KANITI'

Programda açıklanan katma değer vergilerinin iadelerine ilişkin açıklamada bulunan Dış Ekonomik Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “KDV iadelerinin yılsonuna kadar yapılacak olması ve önümüzdeki yıl itibariyle KDV iade süresinin 10 gün ile sınırlandırılacağı açıklaması iş dünyamızı rahatlatacak” dedi. Kamunun yeni programdaki rolüne geniş yer veren Olpak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ticaret Bakanlığımızın destek masaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın mali destek açıklamaları, Tarım ve Orman Bakanlığımızın gıda fiyatları ve hal uygulamaları ile ilgili tedbirleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın esnek çalışma konusundaki adımları ve Türkiye Bankalar Birliğinin yüzde 10 faiz indirimiyle destek açıklamaları da mücadelenin topyekûn başladığının kanıtıdır."

İTO: 'KDV İADELERİ ŞİRKETLERİ RAHATLATACAK'

Programın içeriğine değinen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de "İş dünyasının KDV alacağının hızlı şekilde ödenmesi, iş dünyasının hiçbir finansman maliyeti ödemeden, kendisine ait fonlara erişimi açısından değerlidir. İş dünyası, ortaya konan bu kampanyaya talep edildiği şekilde, fiyatlarına zam yapmayarak, hatta aşağı çekerek karşılık verecektir. Enflasyonun yukarı doğru olan trendi, önce yatay sonra aşağı doğru dönecektir." şeklinde konuştu.