EMO: Türk Telekom'da 13 yıllık kâr Hariri ailesine kaldı

Türk Telekom'un borçlarına karşılık bankalara resmen devredilmesi üzerine bir açıklama yayımlayan Elektrik Mühendisleri Odası, özelleştirme oyununa 'Yıllarca Türk Telekom’un kârını alanlar tüm borcunu Türk Telekom'un ve Türk bankalarının üzerine yıkarak ortadan çekilmektedir' sözleriyle tepki gösterdi.

Haber Merkezi

AKP’nin Suudilere sattığı Türk Telekom, dün hisselerinin yüzde 55’ini bankaların ortak olduğu özel amaçlı şirkete (SPV) devretti. Lübnanlı Hariri ailesinin doğrudan ve Saudi Telecom Company’nin dolaylı ortak olduğu Oger Telekomünikasyon, Türk Telekom’un devrini resmen açıklamış oldu.

Bugün konuya dair bir açıklama yayımlayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) “Özelleştirme oyununun son perdesinde yıllarca Türk Telekom’un kârını alanlar tüm borcunu Türk Telekom'un ve büyük ölçüde Türk bankalarının üzerine yıkarak ortadan çekilmektedir” ifadeleriyle kamu adına Türk Telekom‘da yönetici bulunan tüm sorumluları hesap vermeye çağırdı.

'TÜRK TELEKOM KENDİ HİSSELERİ REHNEDİLEREK SATILMIŞTI'

Türk Telekom’un satıldığı Oger Grubu’nun, kurumun kendi hisselerini rehnederek almasına işaret eden EMO, bugüne kadar 5,7 milyar dolar kâr payı alan Oger Grubu‘nun, kredi borcunu ödeyemediği halde  yeniden fonlanmasına dikkat çekti.

'ON ÜÇ YILLIK KÂR HARİRİ AİLESİNE KALDI'

Oger Grubu’nun borcunu 2013 yılında yapılandırdığı hatırlatılan açıklamada, özelleştirme sürecinin vardığı nokta şu sözlerle özetlendi:

“Bugün Oger‘in ödemediği borç için Türk bankaları Türk Telekom’u devralacaktır. Nitekim bu nedenle işleri telekomünikasyon sektöründe faaliyet yürütmek olmayan bankalar, Türk Telekom’a alıcı bulamadıkları için devralmak zorunda kalmışlardır. Türk Telekom gibi kârlı bir kurum 2016 yılında zarar açıklamıştır. Ülke ekonomisi, Türk Telekom gibi devasa bir kurumdan sağladığı vergi gelirlerinden de mahrum kalmıştır. Türk Telekom’da fazlalık olarak görülen çalışanlar işten atılmış, kamu havuzunda atıl işgücü haline getirilmiştir. İşten çıkarmalarla Türk Telekom’da sağlanan tasarruflar nereye gitmiştir: Hariri Ailesi‘ne...”

'ÇÖZÜM KALICI KAMULAŞTIRMA'

Gelinen noktada en büyük sorunu özelleştirmelere karşı mücadele veren meslek örgütleri, sendikalar ve çalışanların yaşadığını belirten EMO, kalıcı çözüm için “Siyasi çıkar ve rant kavgasından uzak kamu yararını ön planda tutacak yapılanlamalarla acilen yeniden kamulaştırmanın gündeme alınması gerektiğini” açıkladı.