Emekçilerle dalga geçiyorlar: AKP memura zam teklifini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memura zam teklifini açıkladı. Kamu emekçilerinin taleplerinin oldukça altında bir teklif sunulurken, emekçiler yoksulluk sınırında yaşamaya itiliyor.

Haber Merkezi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memura önümüzdeki yıl için zam teklifini açıkladı.

Buna göre AKP'nin teklifi, 2018'in ilk 6 ayı için yüzde 3, ikinci 6 ayı için yine yüzde 3 oldu.

Teklif  2019 için de aynı şekilde düzenlendi.

AKP'nin bu teklifi kendi sendikası Memur-Sen tarafından bile kabul edilemez ve müzakere edilemez bulundu.

 

YOKSULLUK SINIRI VE AKP

Kamu emekçilerine enflasyon verilerinin oldukça altında bir teklif sunan AKP, emekçilere açlık ve yoksulluk sınırının altında bir yaşam dayatıyor.

Son olarak Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 498 lira, yoksulluk sınırı da 4 bin 878 lira oldu.

Geçen yıl Temmuz'da açlık sınırı bin 370 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 462 liraydı.

Her geçen yıl emekçiler daha da fazla yoksullaşırken, AKP'nin zam teklifleri de bu yoksullaşmayı daha da derinleştiriyor.

SENDİKALARIN TALEPLERİ NEYDİ?

Memur-Sen, 4. Dönem Toplu Sözleşmesi için 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6; 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zammın da aralarında olduğu 3 alternatifli bir teklif sunmuştu.

Kamu-Sen ise, "2018 yılı için ocak ayından geçerli olmak üzere seyyanen net 150 TL, yüzde 10+yüzde 10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3’lük zam; 2019 yılı için ise yine ocak ayından itibaren seyyanen net 150 TL ve yüzde 8+yüzde 8 artış ile yüzde 3 oranında ekonomik büyüme ve refah payı artışı talep ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

KESK'in talebi ise, "İnsanca yaşanacak ücret sağlanmalı, kamu emekçilerinin maaşı en az 3 bin 450 liraya çıkarılmalıdır. Kira yardımı aylık 427, aile ve eş yardımı aylık 350, çocuk yardımı 350 lira olmalıdır" olmuştu.