Dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 528 liraya yükseldi!

Araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 528 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı bin 518 TL seviyesinde bulunuyordu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) mayıs ayına ilişkin "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Araştırmaya göre gıda harcaması aylık yüzde 0.70, yıllık yüzde 11.18 arttı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 528 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.518 TL seviyesinde bulunuyordu.

Aynı ayda gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 979 TL olarak gerçekleşti. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4 bin 944 TL idi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Türk-İş hesaplamasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 11 TL, yoksulluk sınırı ise 35 TL artış gösterdi. Yılın ilk beş ayı itibariyle artış tutarı sırasıyla 97 TL ve 314 TL olurken, son bir yılda artış tutarı ise aylık gıda harcamasında 154 TL ve yoksulluk sınırı tutarında 501 TL oldu.

Günümüzde geçerli olan net asgari ücret dört kişilik ailenin aylık gıda harcamasını karşılamaktan uzak kaldı. Bekar bir işçi için hesaplanan aylık yaşam maliyeti ile net asgari ücret arasındaki fark 507 TL olarak hesaplandı.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.70 oranında arttı.

Yılın ilk beş ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6.74 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11.18 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde. 15 olarak hesaplandı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda ramazan öncesi fiyatlar aynı kalırken süt fiyatlarında ufak ayarlamalar ortalamayı etkilemedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay da artış gösterdi ve mutfak harcamasını artırdı (Et fiyatında görülen artış olmasaydı gıda fiyatlarında bu ay gerileme söz konusu olacaktı). Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) ile tavuk fiyatı ise gene değişmedi. Balık fiyatı, mevsimin sona ermesi ve kültür balıklarının tezgahta yer almasıyla biraz artış gösterdi. Yumurtanın fiyatı bu ay aynı kaldı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları ortalamada fazla değişmedi.

Yaş sebze-meyve fiyatları tarla ürünlerinin pazarda görülmesiyle nispeten düşmeye başladı. Geçtiğimiz ay 4.17 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3.85 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken —her zaman olduğu gibi- pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketimi toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay ortalama 4.08 TL olan sebze fiyatı bu ay 3.33 TL’ye gerilerken, geçen ay 4.50 TL olarak hesaplanan meyve ortalama kilogram fiyatı ise bu 4.81 TL’ye yükseldi. Bu artışta erik, şeftali, kayısı, malta eriği gibi meyvelerin hesaplamada dikkate alınmaya başlanması etkili oldu. Pazarda birçok tezgahta kavun ve karpuz yer almasına karşın hesaplamalarda göz ardı edildi.