DİSK, KESK, TMMOB, TTB 16 Mayıs’ta Soma'da

13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve resmi rakamlara göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma, facianın birinci yıldönümünde büyük bir buluşmaya sahne olacak. DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği 16 Mayıs Cumartesi günü Soma’da üç temel talep etrafında bir miting düzenleyecek.

Ahmet Çınar

Mitingle ilgili basını ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen düzenleme komitesi üyeleri, duyarlı tüm yurttaşları 16 Mayıs’ta Soma’da tek yürek olmaya çağırdı. DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde yapılan basın toplantısına DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, TMMOB Genel Sekreteri Mehmet Torun, TTB Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen katıldı.

AKP DÖNEMİNDE 15 BİN İŞÇİ ÖLDÜ
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu geçen yıl  13 Mayıs’ta cumhuriyet tarihinin en ağır işçi katliamının yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız. Bu bir katliamdır, kaza değildir diyerek sorumluların hesap vermesini istediğimizi defalarca dile getirdik. Sorumluların hesap vermesi bir yana, gerçek sorumlular yargı önüne bile çıkartılmadı. Bu katliamın sebebi taşeron sistemidir dedik, madenler özel sektör eliyle değil devlet eli ile işletilmelidir dedik. Sadece AKP döneminde 15 binin üzerinde arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik. Taşeronu daha da derinleştiren düzenlemeler yapmaya devam ediyorlar.”

13 MAYIS’TA TÜM TÜRKİYE’DE 16 MAYIS’TA SOMA’DA
13 Mayıs’ta tüm Türkiye’de alanlarda olacaklarını vurgulayan Çerkezoğlu, “301 kardeşimizi anmak ve taleplerimizi iletmek için sokaklarda olacağız. 16 Mayıs’ta ise Soma’daki mitingle sefalet ücretleri, kölelik düzeni ve taşeronlaşmaya karşı taleplerimizi haykıracağız. Tüm yurttaşlarımızı destek vermeye bekliyoruz” dedi.

3 ANA TALEP ETRAFINDA
Toplantıya katılan kurum temsilcileri 16 Mayıs’ta gerçekleşecek buluşmanın işçi sınıfının uyanışında yeni bir aşama olacağına dikkat çekerek, İzmir ve Ege Bölgesi’nden on binlerce kişinin Soma’ya gelerek toplumsal tepkiye ortak olacaklarına inandıklarını söyledi. Temsilciler, Soma’da toplanma amaçlarının sadece bir anma değil, gelecekteki iş cinayetlerine karşı mesaj vermek olduğunu da açıkladı. Kurumlar ayrıca, Soma’daki mitingde işçi sınıfının üç ana talebi olan “Taşeron yasaklasın”, “İş cinayetlerine karşı yaşam hakkı”, “Açlık ve sefalet düzeni son bulsun” taleplerini dile getireceklerini duyurdu.

TÜRK-İŞ YOK!
Çerkezoğlu, Soma’daki maden işçilerinin örgütlü olduğu Maden-İş Sendikası ve Türk İş konfederasyonunun eylem ve etkinlikler sürecinde bulunmadığını belirterek, “Türk İş ne yazık ki bu sürecin içinde yok. Birlikte bu süreci örgütlemek isterdik, ancak yer almadılar. Soma’da Maden İş Sendikası örgütlü olmasına rağmen Türk İş’i ne yazık ki bu sürecin hiçbir yerinde göremedik” dedi.