DİSK 51 yaşında...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 51 yıl önce bugün mücadeleye başladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, bugün 51. yaşını kutluyor.

51 yıl önce Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ile bağımsız Gıda-İş ve merkezi Zonguldak'ta bulunan Türk Maden-İş sendikalarının genel başkanları Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan DİSK, kurulduğu 1967 yılından kapatıldığı 12 Eylül faşist darbesine kadar birçok büyük direnişe imza atmıştı.

Kuruluşunun hemen ardından 24 Haziran 1967'de yürürlükteki İş Kanunu’nu protesto etmek için Ankara Tandoğan Meydanı’nda bir miting düzenleyen DİSK'in ilk kitlesel eylemi bu oldu.

DİSK daha sonra Paşabahçe, Kozlu, Singer, Türk Demir Döküm, Derby, Turhal, 15-16 Haziran, MESS direnişleri sırasında önemli roller oynadı. 

DİSK'in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler 27 Aralık 1977'de katledildi.

Kemal Türkler, DİSK'i şu sözlerle tanımlıyordu: 

"Sınıf uzlaşmacılığına ve Amerikan sendikacılığına karşı 13 Şubat 1967 günü kurulan DİSK, kısa süre içinde sayıca gücünün ötesinde bir prestij ve saygınlık kazandı. Bunda en önemli pay, tabanın söz ve karar sahibi olma ilkesinin, sendika içi demokrasinin uygulanmasıydı. Yüzlerce, binlerce bilinçli işçi, gece gündüz ve yorgunluk bilmeden DİSK’e sahip çıktı... Görmediğimiz, tanımadığımız binlerce işçi sınıfı yandaşı DİSK’in yücelmesi için yiğitçe kavga verdiler. DİSK’in adı, işyerleri duvarlarına, İstanbul sokaklarına, yurt toprağına bu kahırlı, sabırlı ve kararlı mücadeleyle kazındı.

'DİSK YÜZÜNÜ SOSYAL DEMOKRASİYE DEĞİL, İŞÇİ SINIFINA DÖNMELİ'

Türkiye Komünist Partisi (TKP), geçen yıl DİSK'in 50'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yayımlamış, "DİSK bir kez daha sermaye karşısında ileri mevzi olacaksa, yüzünü sermaye sınıfının parçası olan sosyal demokrasiye değil, işyerlerine, işçi sınıfına dönmelidir" demişti.