Diş teknisyenleri eylemde: Çalışırken ölmek 'kader' değildir!

İzmir'de son bir ayda 2 meslektaşlarını silikozis hastalığından kaybeden diş teknisyenleri sokağa çıkıp eylem yaptı. Teknisyenler, "Çalışırken ölmek 'kader' değildir" diyerek Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı yetkililerini denetim görevine çağırdı.

Haber Merkezi

İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile Dev-Sağlık-İş Sendikası'nın ortak eyleminde, "Sezonluk işçiliğe hayır", "İhale sistemine hayır", "Sessiz ölümlere hayır" ve "Çocuklarımız babasız, annesiz büyüyor" yazılı dövizler taşıdı. "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganı atılan basın açıklamasına hayatını kaybeden diş teknisyenlerinin aileleri de katıldı.

Granit taş ve kum tozundan etkilenerek silikozis hastalığına yakalanan ve hayatını kaybeden Hasan Arslan ve Ferhat Arslan'ın yaşadıklarına dikkat çekilen açıklamada Dernek Başkanı Cihan Köseoğlu şöyle konuştu:

"Yıllarca haklarımız yok sayıldı ve ve ağır çalışma koşullarına mahkum edildik. Silikozis, KOAH ve pnömokonyoz gibi meslek hastalıkları ile yaşamaya mahkum edildik. Meslek hastalıkları SGK kayıtlarına bile geçmiyor. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığının denetimlerinin ve yaptırımlarının yetersizliğinden kaynaklı işçi sağlığı ve iş güvenliğini maliyet unsuru olarak gören patronların keyfiyetine ve vicdanına terk edilmiştir. Meslek hastalıkları teşhisi konulan meslektaşlarımızın iş akitlerinin fesh ediliyor, sağlık güvenceleri olmadan kendi imkanları ile tedavi süreçlerini yürütmek zorunda kalıyorlar. Diş protez sistemini daha ucuza halletmek için getirilen taşeron ihale sisteminin ardından çalışma koşullarının daha da ağırlaştı ve meslek hastalıkları oranları arttı."

Köseoğlu, taleplerini şu şekilde sıraladı:

"7 saatlik çalışma süresinin bir an önce hayata geçirilmesi, resmi ve bayram tatillerinin, yıllık izin haklarının kanunlarda belirtildiği biçimde kullanılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması, meslek hastalığına karşı önleyici tedbirlerin alınması, taşeron ihale sisteminin yasaklanması, tedavi süreçlerinin ücretsiz bir şekilde yapılması ve diş teknisyenliği meslek grubuna yıpranma payının ve erken emeklilik hakkının verilmesini istiyoruz. Bu taleplerimizin sonuna kadar takipçisi olacağımızı, bu konuda örgütlü mücadelemize devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz."