Direnişteki işçiler soL'a anlattı: İş kazalarına karşı sesimizi yükselttiğimiz için...

Karabük OSB'de Umer Haddecilik (Uyar Çelik) işçileri, uğradıkları haksızlığı kamuoyuna duyurmak için dün fabrikanın çatısına çıkmıştı. TKP heyeti işçilere destek ziyaretinde bulundu. Sendikalı oldukları için patronlar tarafından işten atılan ve direnişlerini sürdüren işçiler, yaşadıkları sömürü ve haksızlığı soL Haber'e anlattı...

soL-Karabük

Karabük'te Uyar Çelik fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve bir ayı aşkın süredir direnişte olan işçilerden dokuzu dün çatıya çıkarak eylem yaptı.

Eylem sırasında direnişi ziyaret eden Türkiye Komünist Partisi (TKP) heyeti işçilere destek verirken, işçiler soL muhabirinin sorularını yanıtladı.

Karabük Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Umer Haddecilik (Uyar Çelik) firmasında çalışan ve Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için patronlar tarafından işten çıkarılan 38 işçinin işyeri önünde başlattığı direniş 37'nci gününe girdi.

Baskılara isyan eden dokuz işçi, dün binanın çatısına çıkarak kendilerini yakacaklarını söylediler. 12 saat boyunca çatıda kalan işçiler sendika temsilcilerinin girişimleriyle eylemlerini sonlandırdı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'yla yapılan görüşmede, direnişteki işçilerin çatı eylemini sonlandırdığı ve çadır eylemine devam edileceği öğrenildi. Serdaroğlu, eylemin toplumsal alanda dikkat çekmek amacıyla yapıldığını ve amacına ulaştığını söyledi. Karabük Valisi ve Belediye Başkanı’yla görüşen Serdaroğlu, bugün işverenle tekrar konuşulacağını belirtti.

İŞÇİLER UĞRADIKLARI HAKSIZLIĞI SOL'A ANLATTI

Eylem sırasında Türkiye Komünist Partisi (TKP) Karabük Örgütü adına bir heyet, işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Direniş çadırındaki işçiler soL muhabirinin sorularını yanıtladılar.

Direnişin başlangıcını biraz anlatabilir misiniz?

Biz Uyar Demir Çelik'e başladığımız günden itibaren sürekli baskı görüyorduk. İşe başlarken bir sürü vaatte bulunuldu maaşlarımızın iyileştirileceğine yönelik, fakat hiçbiri tutulmadı. Maaşlarımızın asgari ücretlik kısmı bankaya yatarken, geri kalanı elden veriliyordu, yani patron vergi kaçırıyordu. İş güvenliğine dikkat edilmiyordu. Biz de Uyar Çelik'in taşeronu olan Umer Çelik'in patronu Ömer Bey ile bunu defalarca konuştuk, yaptıkları işlerin yasal olmadığıyla ilgili.

İş güvenliğiyle ilgili özel hastaneye götürülüp iş kazası raporu tutulmadığını söylediniz. Biraz bahseder misiniz?

İş kazaları, hadde bölümü açıldıktan sonra çok artmaya başladı. Çünkü iş güvenliği önlemleri alınmamıştı hadde bölümünde. Kaza geçiren arkadaşlarımızı iş kazası raporu tutturmamak için Özel Medikar Hastanesine götürdüler. Elim dışarıda gezerken, "şişti" gibi şeyler söylettirdiler. Arkadaşlar da işlerinden olmamak için göz yumdular. Ben duruma sürekli karşı çıkıyordum. Sonra bazı duyumlar aldık, sesimiz fazla çıkıyor diye iş sözleşmemizi feshedip yeni işçi alacaklarmış. Bunun akabinde haklarımızı savunacak bir sendika arayışına girdik. Biz Birleşik Metal-İş'i bilmiyorduk, burada sadece Çelik-İş ve Türk Metal var. Bu sendikaların patron yanlısı olduğunu öğrendikten sonra DİSK'li olmaya karar verdik. İki günde 38 işçi sendikalı olduk. Patron bunu öğrendikten sonra hepimizi işten attı. Biz de 36 gündür grevdeyiz.

İşyeri kapatılacak diye işten çıkarılmışsınız sanırım. Bundan bahsedebilir misiniz?

Uyar Çelik (Umer Çelik) çalışma ruhsatı aldı fakat sahte evrak düzenleyerek fabrikayı kapatıyor gibi gözüktü. Sadece imalat montaj yapıyor gibi gözüküyordu. Kaynakçı montajcı eleman almak yerine haddecilik yapacak işçi aldılar.

Direnişin 36. günündesiniz. Belediye başkanı ya da valilik tarafından bir destek geldi mi?

Biz Karabüklüyüz. İlk günden beri belediye başkanından, validen, milletvekillerinden destek bekledik. Fakat kimse gelmedi. DİSK muhalif bir sendika olduğu için bizimle görüşmeye yanaşmıyorlar, biz bunun farkındayız. İnsanların hakkından, adaletten bahsediyorlardı. Nerede bizim hakkımız?

Farklı fabrikalar sendikalı olduğunuz için size iş vermeye yanaşmıyor demiştiniz...

Direniş belki bugünkü pozisyonuna gelmeyecekti ama diğer fabrikalara liste gitmiş ismimizin olduğu... İş başvurusu yaptığımızda patronlar bizi geri çeviriyor. "Siz Uyar Çelik'ten geliyorsunuz, sizi işe alamam" gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Bunların yaşanması arkadaşlarımızı fabrika çatısına çıkmaya zorladı. Ellerinde benzin var ve sert bir tepkide kendilerini yakacak duruma geldiler. Ben iş bulmama rağmen bugün arkadaşlarıma destek için buraya geldim. Zannediyorlar ki onlar güçlüler, istedikleri her şeyi yapabilecekler. Ama göreceğiz. Bankaya yatmayan, elden verilen paralarla ilgili elimizde video kayıtları var, ondan korkuyorlar.

Evli olan, çocuğu olan işçiler var. Bu durum ailelerin psikolojisini nasıl etkiliyor?

Bazı arkadaşlara İşkur’dan maaş bağlandı ama çoğuna bağlanmadı. Onların durumu gerçekten vahim. Evine ekmek götüremeyen kardeşlerimiz var. Eşleriyle, çocuklarıyla sorun yaşamaya başladılar. Biz kendi aramızda gücümüz yettiği kadar yardım ediyoruz, sendika yardımcı oluyor. Ama hep sendikaya güvenerek olmaz. İşçiler de kendilerini göstermek istiyorlar. Duyarsız davranma şansımız yok. Buradaki direnişin başarılı olması diğer işçi kardeşlerimize umut olacak.

Mücadelenizde başarılar diliyoruz...