Davutoğlu'ndan Başçı'ya: Sen bir de Erdoğan'a anlat

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Davutoğlu'na ekonomideki durumla ilgili verdiği brifing sonrasında Başbakan'ın Tayyip Erdoğan'a da brifing vermesini istediğini açıkladı.

Bugün düzenlenen Merkez Bankası enflasyon raporu toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faizlerin yeterince düşürülmediği eleştirilerinin görüşmelerle aşılabileceğini söyledi. Başçı, "Yılda 2 defa Bakanlar Kurulu'na Merkez Bankası'nın brifing vermesi kanunda yazılmış. Onun dışında dünyada sıra dışı bir gelişme olursa bizim telefon açıp Başbakanımızdan randevu isteyip gidip durumu arz etmemiz mutlaka gerekir. Avrupa Merkez Bankası'nın kararı Perşembe günü açıklandı ve hemen akşamına ben Başbakanımızdan randevu istemiştim. Onu değerlendirdik Davos'ta. Tavsiyelerini dinledim ve Başbakanımız benzer brifingleri Cumhurbaşkanımıza vermemizin faydalı olacağını söyledi. Nitekim bu geçmişte yapıldı. Merkez Bankası kamuoyuna duyurmadan Cumhurbaşkanlarına geçmiş dönemlerde brifing verir. Gene olabilir ve olmasına mani herhangi bir şey yok. Buna da hazırlıklıyız her zaman için. " diye konuştu.

'RİSK BUNLARIN BAKIŞ AÇISI'

AKP MKYK üyesi Bülent Gedikli ise Erdem Başçı'nın değerlendirmelerine enflasyonun düşüşüne Başçı'nın engel olduğunu ve Türkiye için 2008'den sonra enflasyonun risk olmaktan çıktığı yanıtını verdi.

Gedik,"Risk olan enflasyon değil, bunların bakış açısıdır. Türkiye'de dezenflasyon süreci başlamış, bunlar hala 50 baz puan faiz indirimiyle ülkeye zaman kaybettiriyor. Dünyada adeta para tsunamileri var, para okyanusları oluşmuş. Bizim Merkez Bankamız böyle bir ortamda bile hala faizle ilgili gerekeni yapmıyor, orta sahada top çeviriyor. Ayrıca, bir de kalkmış, enflasyonun düşmesinin, Merkez Bankasının politikasından kaynaklandığını ifade ediyor. Enflasyonun düşmesi tamamen küresel şartlardan kaynaklanıyor. Bunlar tam tersi sıkı para politikaları uygulayarak, enflasyonun daha hızlı düşmesine engel oldular. Merkez Bankası orta sahada top çevirmeyi bir an önce bırakıp, görevini yapmalı." diye konuştu.