CMS’de sıkıntı sürüyor: İşçilerin patrona ihtarı ‘sendika’yı rahatsız etti!

İzmir’de Ege Serbest Bölge’de faaliyet gösteren CMS Jant Fabrikası patronlarının, serbest bölgedeki vergisel avantajlardan yararlandığı halde işçilerine bu avantajı yansıtmaması üzerine işverene çektikleri ihtar, iş yerinde yetkili olan Türk Metal İş Sendikası’nı rahatsız etti. soL’a konuşan işçiler, “Sendika bizim değil patronun sözcüsü gibi davranıyor” serzenişinde bulundu.

soL-İzmir

İzmir’de Ege Serbest Bölge’de faaliyet gösteren CMS Jant Fabrikası patronlarının, serbest bölgedeki vergisel avantajlardan yararlandığı halde işçilerine bu avantajı yansıtmaması üzerine işverene çektikleri ihtar, iş yerinde yetkili olan Türk Metal İş Sendikası’nı rahatsız etti. soL’a konuşan işçiler, “Sendika bizim değil patronun sözcüsü gibi davranıyor” serzenişinde bulundu.

Ege Serbest Bölge'de faaliyet gösteren CMS adlı Jant Fabrikası’nın, serbest bölgedeki vergisel avantajlardan yararlandığı halde işçilerine bu avantajları yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. Serbest bölgede üretim yaptığı için gelir vergisi ödemeyen CMS işvereninin, işçi ücretlerinden gelir vergisi kestiğini gören işçiler hukuki yola başvurarak patrona ihtar çekmişlerdi.

İŞÇİLER soL’A ANLATTI

soL’a konuşan işçiler, yaşadıkları sıkıntıyı ve sendikayla nasıl karşı karşıya geldiklerini anlattı. Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) faaliyet gösteren CMS Jant Fabrikası'nın, bu bölgede üretim yaptığı için gelir vergisinden muaf olduğu, gelir vergisi ödemediği halde işçilerin ücretlerinden gelir vergisi kestiği anlaşılınca, bu konuda ilk davayı bir işçinin açtığını ifade eden işçiler, “İşçi arkadaşımız dava açtığı için önce tehdit edildi, sonra işten çıkarıldı. Türk Metal İş ‘sendika’sı yetkilileri, o işçi arkadaşımıza davayı geri çekmesi konusunda baskı yaptılar. Sonra da bu arkadaşımız hakkını aldı ve işten ayrıldı” dedi.

SENDİKA HAK ARAYAN İŞÇİLERE “DAVAYI ÇEKİN” DİYOR!

Ardından 35 işçinin patrona ihtar çektiklerini anlatan işçiler şunları söyledi: “Türk Metal İş’in iş yeri temsilcisi Engin Önol, hak arayan işçilere ‘davayı çekin’ dedi. Nedense bizim sendika işçinin sözcüsü gibi değil, patronun sözcüsü gibi davranıyor. Hatta sendikacı Yunus Günay, önce bu konuda sendika olarak dava açtıklarını söylediler. Davayı takip etmek için dosya numarasını istedik, vermediler. Ardından da ‘davayı zaten kaybedecektik’ diyerek geri çektiklerini söylediler. Sendikanın bize yalan söylediğini düşünüyoruz.”

Patronların, işçilere sendika aracılığıyla “Davayı geri çeksinler onları affedelim” diye haber gönderdiğini söyleyen işçiler, “Bunu pişkinlik ve yüzsüzlük olarak görüyoruz. Hakkı yenen biziz. Bugüne kadar ceplerine attıkları gelir vergisi kesintilerini bize öderlerse, asıl biz onları belki affedebiliriz” dediler.

"VERGİ AVANTAJI VAADİYLE GAZİEMİR’E GETİRİLDİK, KANDIRILDIK!"

Daha önce CMS’nin Pınarbaşı ve Çiğli fabrikalarında çalışan işçilerin, “Serbest Bölge’de vergi avantajı var, ücretlerden gelir vergisi kesilmiyor” vaadiyle Gaziemir’deki fabrikaya kaydırıldığını hatırlatan işçiler, “Bu avantajdan sadece 2013’te yararlandırdılar bizleri, sonra sanki gelir vergisi ödüyorlarmışçasına bizden gelir vergisi kesmeye başladılar. Patronun da, snedikanın da bizi kandırdığını düşünüyoruz” diye konuştular.

"PATRON 8 YILDA YÜZDE 300 BÜYÜDÜ, BİZ AYNIYIZ"

Patronların ve patron temsilcilerinin zaman zaman işçilere konuşma yaptıklarını, 8 yılda yüzde 300 büyüdüklerini övünerek anlattıklarını ifade eden işçiler, sözlerini şöyle sürdürdüler: “Patronlar büyüyor ama biz işçiler büyüyemiyoruz. Bizden sürekli fedakârlık istiyorlar. Serbst Bölge’de üretim yaptıkları için ödemedikleri gelir vergisini bizden kesmeye devam ediyorlar. Fedakârlık yapması gereken biz değil, patronlardır, patronın avukatı gibi davranan sendika yöneticileri ve temsilcileridir.”