CMS'de işçi kıyımı sürüyor: Patron ödemediği vergiyi işçiden kesti, itiraz edeni işten attı!

İzmir'de jant üreticisi CMS firması, serbest bölgedeki muafiyetten yararlanarak gelir vergisi ödemediği halde, ödüyormuş gibi işçilerden vergi kesmeye devam ediyor. Geçen yıl 50 işçi bu haksızlığa itiraz etti, davayı kazandı. Hukuku hiçe sayan CMS patronları işçilerin ücretlerinde kesmeye devam ediyor. Bu duruma itiraz eden 12 işçi daha dün işten atıldı.

soL-İzmir

İzmir'deki Ege Serbest Bölge'de (ESBAŞ) faaliyet gösteren CMS jant fabrikasının patronları, serbest bölge avantajlarından yararlanarak gelir vergisi ödemedikleri halde, bu avantajı işçi ücretlerine yansıtmıyor. Gelir vergisi ödemediği halde, ödüyormuş gibi işçilerden vergi kesmeye devam eden CMS patronları, bu haksızlığa karşı çıkarak hukuk yoluna giden ve dava açan 12 işçiyi daha işten çıkardı. 

Patronun, ödemediği gelir vergisini adeta ödüyormuş gibi işçi ücretlerinden kestiğini tespit eden işçiler geçen yıl önce patrona ihtar çekmiş, sonra da avukatları Özcan Çiçek aracılığıyla dava açmışlardı. İzmir'deki iş mahkemelerinde açılan 50 davanın tamamı işçilerin lehine sonuçlandı. İşçilerin kazandığı 50 davadan sadece biri bölge adliye mahkemesi tarafından bozuldu. Av. Özcan Çiçek, hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını, bu davayı kazanacaklarından emin olduklarını, İstanbul'daki işçilerin benzer davayı kazandıklarını belirtti. Av. çiçek, ayrıca geçen yıl işten çıkarılan işçilerin hepsinin işe iade davasını kazandıklarını da sözlerine ekledi. 

Hukuki süreç devam ederken CMS patronları dün kendilerine dava açan 12 işçiyi daha işten çıkardı. İşçilerin hukuk yoluna giderek haklarını aramasına tahammül edemeyen CMS patronlarının, "güven kalmadı" diyerek hak arayan işçileri İş Kanunu'nun 25/2'nci maddesinden çıkardıkları öğrenildi.