Cargill işçileri İstanbul'a yürüyor: Direnişin 150'nci gününde yürüyüş başladı

Sendikal haklarını kullandıkları gerekçesiyle işlerine son verilen Cargill şeker fabrikası işçileri, direnişlerinin 150. gününde İstanbul'a yürüyüş başlattı. İşçiler 18 Eylül Salı günü İstanbul'da Cargill Genel Müdürlüğü'nde basın açıklaması yapacak.

Sendikal haklarını kullandıkları gerekçesiyle işlerine son verilen Cargill şeker fabrikası işçileri, direnişlerinin 150. gününde İstanbul'a yürüyüş başlattı. İşçiler 18 Eylül Salı günü İstanbul'da Cargill Genel Müdürlüğü'nde basın açıklaması yapacak.

ABD’li gıda tekeli Cargill’in Bursa’daki fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler İstanbul’a yürüyor.

Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD’li gıda tekeli Cargill’de Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Cargill işçilerinin direnişi 150. gününde.

Daha önce iki kere İstanbul Ataşehir Palladium Tower’da bulunan Cargill Genel Müdürlüğü önüne gelerek Cargill yönetimine uyarılarda bulunan işçiler, herhangi bir geri dönüş olmadığı için bugün bir kez daha İstanbul’da bulunan genel müdürlük önüne yürüyüş başlattı.

'CARGILL PATRONLARI SUÇ İŞLİYOR'

Cargill işçileri adına Tek Gıda İş Sendikası yöneticileri basın açıklaması düzenledi. Türkiye’deki yabancı sermayeli fabrikalar gibi Cargill’in de bir sendika düşmanı hastalığına yakalandığının belirtildiği açıklamada, "2012 yılında başka bir gıda sendikasında örgütlenemeyen Cargill işçisi anayasal hakkını kullanarak örgütlendi ancak hiçbir anayasal hakkı tanımayan Cargill işvereni o dönemde 5 sendika üyesini işten attı. Tek gıda iş sendikası olarak biz iyi niyetimizi ortaya koyduk. Fabrikadaki örgütlenme çalışmalarımızı yasal ve hukuka uygun şekilde sürdürdük. Ancak Cargill bizim iyi niyetimize karşılık 14 arkadaşımızı kota fazlalığı ve daralmayı gerekçe göstererek işten çıkardı. İşçilerimiz işten çıkarıldıktan sonra işe iade için mücadele başlattı. Bugün mücadelenin 150.günündeyiz. Fabrikadan başlayıp İstanbul’daki merkeze kadar işçilerimiz yürüyüş yapacak" denildi.

Cargill’in suç işlediğini belirten Tek Gıda İş Sendikası yöneticileri, fabrikanın çalışanlara sendikal faaliyetleri nedeniyle mobbing uyguladı, işten çıkardı. Bizim mücadelemiz bundan sonra aralıksız devam edecek. Mücadelemize bir çok sendikadan ve örgütten de destek geliyor" diye konuştu.

Evrensel'in aktardığı habere göre 18 Eylül’de İstanbul’da açıklama yapmayı planlayan Cargill işçilerinin yürüyüş programı şu şekilde:

  • 14 EYLÜL CUMA: Saat 10:30'da yola çıkılacak. Yalova İDO iskelesinin önüne ulaşmak için yürünecek, gece burada konaklanacak.
  • 15 EYLÜL CUMARTESİ: Saat 10:30'da yola çıkılacak. Topçular İskelesi istikametine gidilecek. Yaklaşık 25 km yürünerek yol kenarında gece konaklaması gerçekleştirilecek
  • 16 EYLÜL PAZAR: Saat 10:30'da yola çıkılacak. Topçular üzerinden Eskihisar'a geçilip Gebze Kent Meydanı’na ulaşılacak. Gece burada geçirilecek.
  • 17 EYLÜL PAZARTESİ: Sabah erken saatlerde yola çıkılacak, direnişteki Flormar işçilerine dayanışma ve destek ziyareti gerçekleştirilecek. Buradan yürüyüş devam ederek Kartal Meydanı’na ulaşılıp gece burada geçirilecek.
  • 18 EYLÜL SALI: Saat 14:00’da Cargill Genel Müdürlüğü önünde olunacak şekilde yürüyüşe geçilecek. Genel Müdürlük önünde Saat 14:00’te bir basın açıklaması gerçekleştirilip 21 Eylül Cuma gününe kadar burada konaklanılacak.