Cargill işçileri genel müdürlüğe yürüdü: Atılan işçiler geri alınsın

Sendikalı oldukları için işten atılan Cargill işçileri 6 gün önce Bursa’dan yola çıkarak yürüyüşlerine başlamışlardı. İşçiler bugün yürüyerek geldikleri İstanbul’daki Cargill Genel Müdürlüğü önünde eylemdeydi. Cargill Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan işçiler 'Bu mücadele Cargill’de toplu iş sözleşmesi yapılıncaya kadar sürecek' dedi.

soL-İstanbul

Beş aydan daha uzun bir süre önce işten atılan Cargill işçileri altı gün önce Bursa’daki fabrikadan İstanbul’daki Cargill Genel Müdürlüğü’ne kadar sürecek bir yürüyüş başlatmıştı. 

Yürüyüşlerini İstanbul Ataşehir’deki Genel Müdürlük önünde sonlandıran Cargill işçileri dün direnişlerinin 150. günündeki Flormar işçileriyle buluşmuşlardı. Aynı gün hukuksuzca gözaltına alnınan işçiler 7 saat sonra serbest bırakılmışlardı.

Genel müdürlük önünde açıklama yapan Cargill işçileri “Biz çocuklarımızın geleceği için, onurumuz için anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduk. Bunun üzerine 14 kişi işten atıldık. Bursa’dan buraya çeşitli engeller altında yürüdük. Dün Tuzla Şifa Mahallesi’nde gözaltına alınıp 7 saat Vatan’da tuttular. Ama direnişimizden ödün vermeden Kartal’dan buraya geldik” dediler. Karşılaştıkları hukuksuzluğa karşı “Türkiye’de yasalar mı var yoksa üst düzey yöneticilerin verdiği talimatlar mı var? Bize kanunlar uygulanmıyor, sadece verilen talimatlar uygulanıyor. Biz bu ülkede anayasal hakkımızı kullandık, biz bu ülkede yasaların işlemesini istiyoruz.” yorumunda bulunan işçiler, firmanın kenidilerini işten attıktan sonra senelerdir verilmeyen banka promosyonlarının bu Ağustos ayında verilmesinin işçiye "sendikaya üye olamayın diye verilen bir rüşvet" olarak gördüklerini belirttiler.

‘CARGİLL MÜCADELESİ TÜM İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİDİR’

Açıklamada işçiler, Cargill müdürlüğüne yönelik “ Sendikalaşmanın önüne geçebilmek için işten attığınız 14 arkadaşımızı hemen işbaşı yaptırın! Aksi durumda Tekgıda-İş Sendikası olarak gerçek anlamda eylemlerimize başlayacağız. Kazanılana kadar vazgeçmeden devam edeceğiz.” denilirken üyesi oldukları Uluslarası Gıda Sendikaları Birliği aracılığı ile de bütün dünyada bu mücadeleyi vericeklerini vurguladılar.

Cargill mücadelesinin sadece Cargill işçilerinin değil bütün işçi sınıfının mücadelesi olduğununun söylendiği açıklamada “Aynı firmanın işçisinin, havaalanı inşaat işçilerinin, Real-Makro Uyum işçilerinin olduğu gibi bütün mücadeleler hepizin mücadelesidir.” denildi.

Cargill işçileri açıklamalarında Cuma gününe kadar Cargill Genel Müdürlüğü önünden ayrılmayacaklarını söylediler.