Cam işçisi direniyor, dayanışma ağı örülüyor

Kırklareli Cam Fabrikası'nda 100'den fazla işçi işten atıldı ve direniyor. Atılan işçilerin büyük bölümünün sendikaya muhalif işçiler olması dikkat çekiyor.

soL - Lüleburgaz

Şişecam’a bağlı Paşabahçe Kırklareli Cam Fabrikası’nda işten çıkarılan 100’ü aşkın işçinin direnişi devam ediyor. İşten atmalara gerekçe olarak, kısa süre önce fabrikanın fırın kapatması ile fazla rapor kullanmak gibi nedenler gösterildi.

Kaç işçinin atıldığını ve nasıl atıldığını sorduğumuz işçilerin hepsi farklı bir sayı verince, bir işçi araya girerek şöyle diyor:

“Bakın, kimsenin bir şey bildiği yok. Şişecem bile bilmiyor… Tek bilen, Bilal Çetintaş. O da buraya gelmiyor, bize bir şey söylemiyor.”

Türkiye’de diğer cam fabrikalarında böyle bir uygulamanın olmadığını belirten işçiler, her durumda bir çözüm yolu bulunabileceğini, fakat Kristal İş Başkanı Çetintaş’ın niçin kendileriyle temas etmediğini anlamadıklarını söylüyorlar. İşçiler, çözüm yolu bulunana kadar eylemlerine devam edeceklerinin altını çizerken, çocukları ve aileleri için kaygılı olduklarını belirtiyor.

SMS'LE ATILDILAR

İşten atıldıklarını telefon mesajıyla öğrenen işçilerin büyük çoğunluğu Kristal-İş yönetimine muhalif olduğu ve aralarında 15-20 yıllık usta işçilerin yer aldığı belirtilirken, işçiler, sessiz kalan Kristal-İş ve sendika başkanı Bilal Çetintaş’a tepkili.

DİSK Cam Keramik-İş Sendikası da bir açıklama yaparak hem Kristal-İş yönetimini hem de Şişecam patronunu kınamış, Şişecam işçileriyle dayanışma mesajı iletmişti.

Bir diğer dayanışma çağrısı Türkiye Komünist Partisi'nden (TKP) geldi. TKP tüm Trakya halkını Lüleburgaz’daki işçi kıyımına karşı Pazartesi günü yapılacak buluşmaya çağırdı.