Bitcoin rekor kırdı

Sanal para birimi Bitcoin, tüm zamanların rekorunu kırarak 8 bin 200 Amerikan dolarını geçti.

Burcu Günüşen

Geçtiğimiz aylarda ani değer kaybı ve yükselişleriyle gündeme gelen sanal para birimi Bitcoin, bu kez tüm zamanların en yüksek değerine ulaşarak 8 bin 200 ABD dolarının üzerine çıktı. Bitcoin’in toplam piyasa değeriyse 137 milyar dolara ulaştı.

Bu yükseliş, Bitcoin’de geçtiğimiz günlerde yapılması beklenen ve “Segwit2x” adıyla anılan “hard fork”un (katı ayrışma, çatallanma) ertelenmesinin ardından yaşanan büyük değer kaybının kısa bir süre sonrasında gerçekleşti.

Kriptolu para kategorisinde açık kaynak kodlu dijital para birimi olarak tanımlanan Bitcoin, Ekim ayında 6 bin dolara, Kasım başlarında 7 bin dolara ulaşmış, geçen haftaysa 5 bin 600 dolara kadar gerilemişti.

Gerilemenin nedeni Bitcoin yazılımında yapılması planlanan “Segwit2x” adlı ayrışmanın (hard fork) ertelenmesi oldu. “Hard fork”un ertelenmesinin ardından keskin bir düşüşle 5 bin 600 dolara gerileyen para biriminin toparlanmasıysa kısa sürdü.

Vadeli işlemlerin başlaması olumlu etkiledi

Bu ani yükselişin nedenini tam olarak saptamak uzmanlara göre pek kolay değil ama son günlerde para birimiyle ilgili yaşanan olumlu gelişmeleri sıralamak mümkün:

Geçen ayın sonlarında Chicago Ticaret Borsası (CME Group), Bitcoin için vadeli sözleşmeleri yıl sonuna kadar işleme açacağını duyurdu. S&P 500, petrol ve altın vadeli sözleşmeleri de içeren işlemleri yürüten CME Group’tan yapılan açıklamada, Bitcoin’i “bir sanal para değil, altın ve hisse senetleri gibi bir varlık sınıfı olarak değerlendirdikleri” belirtildi.

Birkaç gün önce eski ABD Kongre Üyesi Ron Paul, Fox News’ta Bitcoin kaynaklı emeklilik fonunun reklamını yaptı.

Geçtiğimiz haftasonunda, vadeli işlem platformu LedgerX, Bitcoin vadeli işlem seçeneğini başlattı ve Aralık 2018 Bitcoin değerini 10 bin dolara sabitledi.

Öte yandan bir başka kriptolu para birimi olan Ethereum da halihazırda 360 Amerikan doları değerinde ve değer kazanmaya devam ediyor. Ethereum’un toplam piyasa değeri 34,5 milyar dolar. CoinMarketCap’e göre tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeriyse şu anda 242 milyar doların üzerinde.