Birleşik Metal İş Sendikası'ndan Binali Yıldırım'a yanıt

Birleşik Metal İş Sendikası (BMİS), Binali Yıldırım'ın Uluslararası Çalışma Örgütü toplantısında ''Sendikalaşmaktan korkmayın'' açıklamasına yanıt verdi.

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun İstanbul’da 10. Avrupa Bölge Toplantısı konuşan ve “Sendikalaşmaktan korkmayalım” diyen Binali Yıldırım'a Birleşik Metal İş Sendikası'ndan (BMİS) yanıt geldi. 

Yıldırım'a yanıt olarak yayınlanan açıklamada, ''Bu çağrınızı önemsiyoruz ancak ülkemizde patronların fabrikalarda hukuku hiçe sayan uygulamalarına karşı hükümetinizin işçilerden yana tavır aldığına ne yazık ki şahit olamıyoruz'' ifadeleri kullanılırken ''En temel hakları olan sendikalaşma haklarını kullanan yüzlerce üyemiz her yıl işten çıkartılıyor. Örgütlendiğimiz her işyerinde işten atma, istifaya zorlama, işçilerin özgür iradesini yok sayarak başka sendikalara üye olmaya zorlama rutin uygulama haline gelmiş durumda'' denildi. 

Birleşik Metal İş Sendikası'ndan yapılan açıklama şöyle: 

Sayın Başbakan,

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun İstanbul’da 10. Avrupa Bölge Toplantısı açılışında yaptığınız konuşmada, örgütlenmeyi önemsediğinizi belirterek işçilere “sendikalaşmaktan korkmayalım” diye seslendiniz. Bu çağrınızı önemsiyoruz ancak ülkemizde patronların fabrikalarda hukuku hiçe sayan uygulamalarına karşı hükümetinizin işçilerden yana tavır aldığına ne yazık ki şahit olamıyoruz.

Korkmadan, en temel hakları olan sendikalaşma haklarını kullanan yüzlerce üyemiz her yıl işten çıkartılıyor. Örgütlendiğimiz her işyerinde işten atma, istifaya zorlama, işçilerin özgür iradesini yok sayarak başka sendikalara üye olmaya zorlama rutin uygulama haline gelmiş durumda.

İşverenler bu konuda durmaksızın suç işliyor.

İşte size suç rakamları: 2016 başından bu yana çeşitli fabrikalarda çalışan ve toplu iş sözleşmesi hakkı için sendikamıza üye olan işçilerden en az 868’i işten atıldı. Çok daha fazlası işten atılma tehdidi ile sendikadan istifaya zorlandı.

Ne Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ne yasalar, ne de uluslararası sözleşmeler… İşçinin sendikalaşma hakkı söz konusu olduğunda hiçbiri işlemiyor, işverenler tarafından yok sayılıyor. Sendikal faaliyetlerin engellenmesi cezai yaptırıma bağlanmış olmasına rağmen yasalar işletilmiyor. Sendikalaşmanın engellemesine dönük yaptırımlar nedense devreye sokulmuyor.

Bakanlar Kurulu kararlarıyla grevleri yasaklanan, yasal grevlerini sürdüren üyeleri kolluk güçlerinin saldırısına uğrayan, demokratik eylemleri, basın açıklamaları engellenen bir sendika olarak ILO toplantısında yaptığınız konuşmanın gereğini yerine getirmenizi bekliyoruz.

1 Ocak 2016’dan beri işten çıkarma yaşanan örgütlenmelerimizin bilançosu: