Bir market işçisinin anlattıkları: Tarihi geçmiş yemekler veriyorlardı

Mağazalarını devreden Makro Market’in işçilerinin mağduriyetleri sürüyor. Kayseri’deki bir şubede çalışan işçi hem işten ayrılmaları için kendilerine yapılan baskıyı hem de hak mağduriyetlerini soL’a anlattı.

soL - Kayseri

Daha önce İstanbul, Tekirdağ ve Samsun’da mağazalarını devreden Makro Market haziran ayında da Kayseri’deki 23 mağazasını devretmiş, bu mağazalar ‘Taze Market’ ismiyle bir süre çalıştıktan sonra 15 şubesi kapatılmıştı. Hem kapatılan mağazalarda çalışırken bir anda işsiz kalan hem de faaliyete devam eden şubelerde çalışan işçiler ise bu devir ve kapanmalar esnasında ortaya çıkan hak gasplarından doğan mağduriyetlerinden şikayetçi.

Makro Market’in, Taze Market’e dört ay önce devrolduğunu belirten işçilerden S.M. devir işleminden önce Makro Market’in mağaza ve depodaki işçi sayısını azalttığını söyledi. Mağazada farklı departmanlarda çalışan işçilerin birden tüm işlere koşturmaya başladığını belirten S.M. “kasap reyonundaki işçi orta reyonda, manav reyonunda hatta temizlik işlerinde bile çalışmaya başladı. Yani bir işçi alanı olmadığı için her yerde çalışmaya başladı” dedi. Bir buçuk saatlik yemek molasının 15-20 dakikaya düşürüldüğünü, personel yemeklerinde tarihi geçmiş ürünlerin kullanılmaya başlandığını belirten eski Makro Market işçisi, işçilere işten çıkmaları için psikolojik baskı kurulmaya çalışıldığını anlattı.

Kendilerine devir konusunda bir bilgilendirme yapılmadığını belirten S.M. her şeyin bir gecede olduğunu söyledi. “Ben dokuzuncu ayın yirmi birinde işten çıkartıldım. Diğer arkadaşlarda hemen hemen aynı tarihlerde işten atıldı. Yani küçük gruplar halinde bizi çıkarttılar” diyen S.M. haklarını almak için önce Taze Market’in sahibinin yanına gittiklerini ve ondan “Makro markete gidin” cevabı aldıklarını, Makro Market’in yöneticilerinin ise kendilerine Taze’yi adres gösterdiğini söyledi. 

“Bunun üzerine bizler avukatlara vekaletlerimizi vererek, hukuki yoldan haklarımızı aramaya başladık.” diyen S.M. “bütün işçiler bir birliktelik kurabilirse güzel ülkemiz için, daha iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.