Binlerce hekim mağdur: ÖSYM 7 aydır YDUS sonuçlarını açıklamıyor

4 bin hekimin geçen sene aralık ayında girdiği Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) sonuçları 7 aydır açıklanmıyor. ÖSYM konu ile ilgili herhangi bir bilgilendirme bile yapılmazken, hekimler sorunun acilen giderilmesini istiyor.

Haber Merkezi

2016'nın 17 Aralık'ında yapılan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) sonuçları üzerinden geçen 7 aya rağmen açıklanmadı. Yaşanan bu duruma tepki gösteren hekimler, sonuçların bir an önce açıklamasını istiyor.

ÖSYM'den konuyla ilgili bilgi alamadıklarını belirten dahiliye uzmanı Dr. M., yaşadıklarına ilişkin soL'a açıklamalarda bulundu. 

Yapılan sınavların uzman hekimlerin daha alt branşlarda istihsas yapabilmek için girdikleri bir sınav olduğunu belirten M., "Örneğin romatoloji, gastroenteroloji gibi. Her yıl 1 kez yapılıyor. Bu sene 19 branşta yapıldı. 14'ünün sonuçları 27 ocak'ta açıklandı ama iç hastalıkları, çocuk hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, göğüs hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları branşında sonuç açıklanmadı" ifadelerini kullandı.

ÖSYM'nin bu branşlar dışındaki branşların tercihlerini 27 Ocak'tan sonra hemen alabileceği halde bu branşların tercihlerini yaklaşık 7 ay sonra 4 temmuz 2017'de açtığını ifade eden dahiliye uzmanı M., "ÖSYM davalı branşlarla ilgili hiç bir bilgi vermedi. Davalar hangi aşamada kaç soruya dava açılmış resmi bir bilgilendirme de yapılmadı. Yandal uzmanlık sınavına girenlerin çoğunluğu davalı branslardan girmiş durumda, sınava giren hekimlerin çoğu yaklaşık 7 aydır sınav sonucu bekliyor" şeklinde konuştu.

SONUÇLAR EYLÜL'E KALABİLİR

Adli tatile 15 gün kaldığını ve mahkemenin bu 15 günde karar vermemesi halinde sonuçların otomatik olarak Eylül'de açıklanmak zorunda kalacağını ifade eden sınav mağduru hekim, "Sınavı kazanamayanların 2017 aralık'ta yapılacak sınava çalışma zamanı da kalmayacak" dedi.

"Sınav çok az sayıda insanı etkiliyor gibi görünse de yandal asistanı bulamayan bir çok klinikte hastalar hekime ulaşmakta çok ciddi sıkıntı yaşıyor. Çünkü bu hekimler çok az sayıda. Sınavın bir türlü açıklanmamış olması özel ihtisas gerektiren branşlarda sağlık hizmeti sunumunu nerdeyse durdurma noktasına getirdi" diyen M., "Açılan davalarla ilgili resmi bir açıklama yapılmadığı için ancak kişisel ilişkilerimizi kullanıp bilgi alabiliyoruz. Örneğin iç hastalıkları branşında 20-25 arasında soruya dava açıldığını duyduk ama bu davalar hangi aşamada kimsenin bir bilgisi yok. Çünkü ÖSYM bu konuda hiç bir açıklama yapmıyor. Öte yandan artık sınava asistanlar girebildiğinden sonucu kendi asistanlık sürecinin bitimini erteletmek için kasıtlı dava açan bir grup hekimin olduğunu, bu hekim arkadaşların bilirkişi ücretlerini geç yatırarak veya bilirkişilerin raporlarına itiraz ederek süreci olabildiğince geciktirmeye çalıştığını duyduk" ifadelerini kullandı. 

M. konuya ilişkin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

"Dava açılan soruların bir kısmının hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak netlikte olması maalesef bunu doğrular nitelikte. Bu hekim arkadaşlar bu yaptıkları ile hem sağlık hizmeti sunumunu engellemekte hem de binlerce meslektaşını mağdur etmektedirler. Bu sınav açıklanmadığı için aylardır ailesinden uzakta yaşayan 2 ev kirası ödeyen veya sınava hazırlanmak için istifa edip yaklaşık 1 senedir sağlık güvencesi olmadığı için sağlık sorunları için hastaneye gidemeyen meslektaşlarımız var. Sağlık Bakanlığı, TTB ve ÖSYM bir araya gelip bu sorunu acilen çözmelidir"