Bayteks işçileri grevde: Birlikteliğin gücünü gördük biz, insanca bir yaşam istiyoruz

Güvencesizliğe ve işçi kıyımına karşı direnişe geçen nakış işçileri grevin 21. gününde, soL'a konuştu.

Ozan Ömer GümüşSerdar Nazım Yüce

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Bayteks Nakış'ta işçiler grevde. soL, grevdeki 21. güne giren işçileri ziyaret etti. "İnsanca yaşam" istedikleri için 7 arkadaşları kovulan ve greve çıkan direnişçi işçiler, greve giden süreci ve taleplerini soL'a anlattı.

Nakış sektöründe süregiden örgütsüzlüğe ve buna bağlı olarak sürekli derinleşen güvencesizliğe vurgu yapan Bayteks işçileri, sadece taleplerinin kabul edilmesini değil sektördeki dayanışmayı büyütmeyi de hedefliyor. 

GECE VARDİYASI 13 BUÇUK SAAT
Bayteks'te işçiler gündüz ve gece olmak üzere iki vardiya şeklinde çalışıyor. Gece mesailerinde 13 buçuk saat çalıştırılan işçiler ailelerine, kendilerine zaman ayıramayadıklarını belirtiyor. Ücretlerin ortalama bin 500 lira olduğunu söyleyen işçiler, iş güvenliğinin yetersiz, yemeklerin sağlıksız ve işyerinin hijyenden yoksun olmasından şikayetçi. 

PATRON İŞÇİYİ BÖLÜYOR

Ev kiralarının bin liradan aşağı olmadığını söyleyen ve maaşlarına zam isteyen işçiler öte yandan, maaşlar arasında eşitsizlik olduğunu, patronun bu yöntemle işçileri bölmeye çalıştığını vurguluyor. Maaşlarının bin 800 liraya eşitlenmesi için işyerinde mücadeleye giriştiklerini belirten işçiler, bir hafta süren iş yavaşlatma eyleminin ardından sadece ücret artışı talebinin kabul edildiğini söylüyor. Patronun daha sonra, "Üretimde daralma yapacağız" diyerenk işçi kıyımına başladığını; 7 arkadaşlarını işten çıkardığını belirtiyorlar.

"7 arkadaşın kovulmasına tepki olarak 3 gün üretim durdurduk" diyen işçiler, arkadaşlarının tazminatını istediklerini ancak patronun kendilerini hakaret ederek zorla dışarı çıkardığını söylüyor.

'GREVİMİZ BİR MİLATTIR'

İşçiler, Bayteks'in Küçükçekmece'deki üretim merkezinin kapısında, polis ve patron baskısına rağmen direnişlerini sürdürüyor. 8 saat iş günü, primlerin sahtecilik yapılmadan gerçek maaşlar üzerinden yatırılması, sağlıklı, güvenlikli çalışma şartları isteyen işçiler, soL aracılığıyla dayanışma çağrısı yapıyor.

"Birlikteliğin gücünü gördük biz" diyen direnişçi işçiler, "Grevimiz bizim için bir milattır, sıra tüm nakış işçilerinde" diye de vurguluyor.