Bakandan yolsuzluk itirafı: Objektif denetim yapılmıyor

Gümrük Bakanı Nurettin Canikli 7 yıldır gümrüklerde iş yapan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin objektif denetim yapmadıklarını itiraf etti.

Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, gümrüklerde görev yapan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin (YGM) ücretlerini denetledikleri antrepolardan aldıklarını, bu nedenle objektif denetim yapılamadığını söyledi. Canikli, gümrüklerdeki pek çok usulsüzlüğün nedeninin de YGM’ler olduğunu ifade etti.

Bakanlık 2008’de çıkardığı bir yönetmelikle, antrepoların denetimini YGM’lere devretti. Antrepolardan yılda yaklaşık 150 milyar dolar tutarında ithalat gerçekleşiyor.

OBJEKTİF DENETİM YAPILMIYOR

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre Bakan Canikli, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta YGM sistemiyle ilgili şunları söyledi:

Yetkili gümrük müşavirleriyle antrepo işleticileri arasındaki ilişki hizmet alım sözleşmesi çerçevesinde yürütülmektedir. Antrepo işleticilerinin kendi yöneticilerinin kendi yönlendirmeleri doğrultusunda görevini yapmayan YGM’lerle sözleşme yenileme ve iş akdini feshetme imkanı bulunması YGM’lerin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken tam olarak objektif davranmasına engel teşkil edebilmektedir.

Canikli, YGM’lerin açtığı dava nedeniyle Danıştay 15’inci Daire’ye gönderdiği yazıda da YGM’lerin sorumlu olduğu antrepolara yönelik yakın zamanda yaptıkları denetimler sonucunda da çeşitli usulsüzlüklerle ilgili toplumda infial uyandıran sonuçlara ulaştıkları bilgisini verdi. Mahkemeye gönderilen Bakanlık yazısında, et kaçakçılığı ve sağlığa zararlı ayakkabı ithalatı başta olmak üzere kamuya yansıyan bir dizi ithalat usulsüzlüğünün YGM’lerden kaynaklandığı iddiasında bulunuldu.

MEMUR ALMAK YERİNE YGM SİSTEMİ GETİRİLDİ

Canikli, denetimin YGM’ler tarafından yapılmasını antrepoları denetleyecek yeterli sayıda gümrük memuru olmamasına bağladı. Bakan, memur açığının kapatıldığını, bu nedenle YGM sistemine gerek kalmadığını açıkladı.

Canikli, antrepocuların memurlara yemek bedeli adı altında rüşvet verip denetimi aksatma riskine ilişkin önergedeki soruya şu cevabı verdi:

Antrepo işleticilerinin, antrepolarda görevlendirilen memurların zorunlu ulaşım ve yemek giderlerini karşılamak dışında yapmış olduğu herhangi bir ödeme bulunmadığı için sözleşme kapsamında YGM’lerce hizmet sunumunda oluşabilen objektif denetim sorunu memurlarda ortaya çıkmamaktadır.