Aynı holding: İşçiler yine kuleye çıktı

Hattat Holding'in sahibi olduğu Amasra'daki maden sahasında geçen hafta taşeron firma Denfa'nın işçilerinin kuleye çıkarak seslerini kamuoyuna duyurmasının ardından bugün de başka bir taşeron firma olan Hema'nın işçileri kuleye çıkıp bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

Hattat Holding'in Amasra'daki madeninde işçi kıyımı ve hak gaspı sürüyor. 

Geçen hafta taşeron Denfa firmasının 209 işçisi adına iki işçi 65 metre yüksekliğindeki kuleye çıkarak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Bugün aynı madende başka bir taşeron firma olan Hema'nın işçileri kulede protesto eylemi gerçekleştirdi. 

İki işçi kulenin ikinci makarasının altına eyleme başladı. Kuledeki eyleme ilişkin bilgi veren bir işçi şunları söyledi:

"Bizler 7, 8 ve 9'uncu ayların maaşlarını alamadık. Evimizie bir lira götüremiyoruz. Okullar açıldı, kış geldi. Maaşlarımızın akıbeti konusunda bilgi vermiyorlar. Sorduğumuzda yanıt alamıyoruz. Bize söylenen Hattat Holding'in kredi alamadığı takdirde, maaşları ödemeyeceği bilgisi oldu. Patron kredi alsa da almasa da işçilerin maaşını ödemek zorunda. Biz sadaka, fitre istemiyoruz, dilenci değiliz, alın terimizin karşılığını istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Yoksa paran arabanı evini satacaksın, maaşları ödeyeceksin. Patronlar etten bıkmış, biz ekmek bulamıyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Arkadaşlarımız kuleye aç çıktılar, jandarma kuledeki işçilere ekmek ve su verilmesine izin vermiyor."

NE OLMUŞTU? 

Amasra'daki madende ilk olarak taşeron firma Ersamak, işçileri işten çıkarmıştı. Ardından diğer taşeron firma Denfa işçilere çıkış verdi: Son olarak da Hema firması kendi sendikalı işçilerini işten çıkardı. İşten çıkarmaların ardından tüm işçiler sırasıyla direnişe geçti. Direniş çadırı kuruldu, ilk iki direniş çeşitli maddi kazanımlarla sonuçlandı. Son direnişte iki işçi kuleye çıkarak eylem gerçekleştirdi ve tüm arkadaşları ile maddi kazanımlarını elde edip direnişi sonlandırdı.

Bugün Hema işçileri Temmuz ayından beri maaş alamadıkları gerekçesiyle, Denfa işçileri gibi kuleye çıkarak eyleme başladılar. 

Bölgeden yayın yapan Kanal 74'n eylem alanından gerçekleştirdiği yayın şöyle: 

KİMDİR BU HATTAT GRUBU?

Hattat Holding otomotiv, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 350 milyon dolar civarında cirosu olan grup 2005 yılında 20 yıl süreyle işletmek üzere Türkiye Taş Kurumu’ndan (TTK) Amasra-B kömür sahasını rödovans karşılığında almıştı. 2005’i izleyen 3 yıl içinde kömür çıkarma faaliyetinin başlaması öngörülmesine rağmen yasal ve altyapısal çeşitli engeller öne sürülürek üretim ertelendi. Yeni durumda üretimin 2019 yılında başlanacağı belirtiliyor. 

Madencilik faaliyetlerine dönük olarak 400 milyon dolar harcandığı söylenirken maden sahalarının uzantısı olarak iki de kömür santrali projesi bulunuyor. Madenden çıkan kömürün hem bu santrallerde kullanılması hem de Eren grubuna satışı planlanıyor. Eren grubuyla bu konuda bir anlaşma yapılmış durumda. Kendi santrallerini 2023 yılında devreye almayı hedefleyen grup, 2019-2025 döneminde çıkan kömürün yüzde 90’ını Eren grubuna satmak üzere anlaşma imzalamış durumda. Anlaşma ile garanti edilen miktar 7 milyon ton civarında. 

EPDK’den 49 yıllık lisans alınan yine HEMA Elektrik Üretim A.Ş. bünyesindeki iki santral için öngörülen yatırım tutarı 1,1 milyar dolar. Kredi bulunmasının ardından santrallerin yapımına başlanacağı belirtiliyor.