Artvin'de işçileri hem Cengiz Holding hem Valilik kandırdı!

Artvin’de Murgul ve Cerattepe’de Cengiz Holding’e ait madenlerde ücret ve sosyal hakların iyileştirilmesi için eylem yapan işçiler, direnişlerini Artvin valisinin verdiği "güvenceyle" bitirdi. Tüm işçileri işten çıkarıp üretimi durduran Cengiz Holding, işçileri ilk önerdiğinden de az zamla işe almak üzere...

Artvin Cerattepe ve Murgul'da devlet ve şirket el ele çalışıyor. Bu işbirliğinin son örneklerinden biri geçtiğimiz günlerde yaşandı. 

İşte devlet-şirket birlikteliğiyle Murgul ve Cerattepe işçilerinin direnişinin kırılış öyküsü: 

Diken'den Doğu Eroğlu'nun haberine göre kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Murgul’da bulunan Eti Bakır Murgul Konsantratör Tesisi ile Cerattepe’de çalışan yaklaşık 900 işçi, ücretlerin ve sosyal hakların iyileştirilmesi için 9 Ocak 2018’den itibaren tesisleri terk etmeyip iş yavaşlatma eylemine başladı. Cengiz Holding eylemin üçüncü gününde tüm maden işçilerini işten çıkardı, tesislerdeki üretimiyse süresiz olarak durdurdu.

İşçiler gönülsüz de olsa direnişin üçüncü gününde şirket yetkilileriyle uzlaşıya vardı ve Artvin Valisi Ömer Doğanay da işten çıkarılmayacakları "teminatı" alınınca eylem sona erdirildi.

Bir sonraki gün üretime başlamak üzere tesislerden ayrılan işçiler, birkaç dakika içinde cep telefonlarına gelen işten çıkarma bildirimleriyle sarsıldı. Cengiz Holding'in işten çıkarmalar yoluyla kendi pazarlık kozunu nasıl yükselttiği sonradan anlaşıldı. AKP Artvin milletvekili İsrafil Kışla dün işçilerin işe döneceğini ve üretimin tekrar başlayacağını açıkladı. Fakat işçiler istediklerini elde edebilmiş değil. Murgullu işçiler şu anda arabuluculuk sürecinde, hemen arkasından da işe iade için dava açacaklar.

Cerattepe’deyse yaklaşık 150 işçi, kendilerine eylem öncesinde teklif edilen yüzde 16’lık zammın da altında, yüzde 14’lük ücret artışıyla işe döndü. Yaklaşık 40 işçiyse işe geri alınmadı. Üstelik kapatma tehdidiyle direnişi kıran Cengiz Holding, madencilere göre artık psikolojik üstünlüğü devralmış durumda ve ilerleyen dönemde istediği değişiklikleri dayatacak güce de artık sahip.