Arda Turan'ın restoranında hak arayan emekçi işten atılıyor!

Arda Turan'ın patronu olduğu Arşiv Türk Mutfağı adlı yeni nesil esnaf lokantasında işçilerin uğradığı mobbing, sömürü ve hak gasplarını haberleştirmiştik. soL’a ulaşan Arşiv Türk Mutfağı’nın eski çalışanı olan bir emekçi 'Dört ay çalıştım, sigortasız çalıştırıldığımı öğrenince ısrar edip hakkımı aradım ve işten atıldım. SGK'ye şikayet ettim ama sonuç alamadım' dedi.

Haber Merkezi

Futboldan ve transferlerden kazandığı paralarla restoran patronluğuna adım atan Arda Turan'ın iki yıl kadar önce açtığı Arşiv adlı yeni nesil esnaf lokantasında, emekçilere yönelik hakaret, mobbing, kötü muamele, sömürü ve hak gasplarının soL’da yayımlanmasının ardından, yeni Arşiv mağdurları haber merkezimize ulaşarak yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

Arda Turan’ın Arşiv Türk Mutfağı adlı restoranında dört ay lavaş ustası olarak çalışan bir emekçi, sözleşmesiz, iş güvencesiz ve sigortasız çalıştırıldığını söyledi.

'HAKKIMI ARAYINCA İŞTEN ATILDIM'

soL’a konuşan 23 yaşındaki lavaş ustası şunları söyledi:

“Ben iş görüşmesi için gittiğimde müdürle ve salon şefiyle konuştum, sigorta ve sözleşme olacak dediler ama yapmadılar. Sonradan anladım ki, bir sigorta girişi yapılıyor ama sonra düzensiz ve çalışmamızın karşılığı olmayacak şekilde, eksik bir biçimde primler yatırılıyor. Zaten maaşlarımız hiçbir zaman bankaya yatmadı, elden veriliyordu. Sigortamın tam yatırılması için iki hafta uğraştım, üstlerine gittim, ısrar ettim. Düzelmedi. Bir gün telefon ettiler, işe gelme, dediler. Yani hakkımı arayınca işten atılmış oldum.”

'SGK'YE ŞİKAYET ETTİM SONUÇ ALAMADIM'

Daha sonra bu durumu SGK’ye şikayet ettiğini söyleyen lavaş ustası emekçi, “SGK’den seni arayacağız, dediler. Arayan soran olmadı. Arşiv Türk Mutfağı’na herhangi bir işlem yaptıklarını da sanmıyorum. Yapsalar bana bildirirlerdi. Dört ayım orada heba olup gitti. SGK’ye şikayetim de sonuç vermedi. Öyle anlaşılıyor ki, Arda Turan ve işyeri bir biçimde korunuyor” dedi.

'TABAĞI YANLIŞ KOYDU DİYE KADIN ÇALIŞANA TABAK FIRLATTILAR'

Arşiv Türk Mutfağı’nda çalışanlara kötü muamelenin de çok sık rastlanan bir durum olduğunu anlatan genç lavaş ustası, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kere çay ve diğer molalarla ilgili sürekli tantana edip laf söylüyorlardı. Ağız tadıyla bir mola yaptırmıyorlardı. Hep bir iş baskısı vardı. Mesela bir olaya tanık oldum. Bir kadın çalışan yanlış yere tabak koydu diye, Arda Turan’ın ortağı olan Cemal Sarıhan’ın babası Adnan Bey tarafından bağırış çağırış hakarete maruz kaldı ve Adnan Bey kendisine tabak fırlattı. O kadın arkadaşımızın tek hatası tabağı yanlış yere koymasıydı. Öyle bir bağırdılar ve tabak fırlattılar ki onuru kırıldı, çekip gitti, işten ayrıldı.”