Anı Tur için bir isyan da liselilerden: Buradayız, bir aradayız ve çok kararlıyız...

Kısa süre önce hiçbir gerekçe göstermeden birçok işçiyi işten çıkaran Anı Tur'a işçiler direnişle karşılık vermiş ve haklarını almayı başarmıştı. Aynı şirket şimdi de lise öğrencilerine yönelik sömürü ve baskı haberi ile gündeme geldi. Anı Tur'da staj yapan liseli öğrenciler, hem baskıya ve küfre maruz kaldıklarını hem de maaşlarının ödenmediğini belirterek '16 yaşındayız diye bir…

Anı Tur'da staj yapan liseli öğrenciler ödenmeyen hakları ve maruz kaldıkları baskılara karşı haklarını arayacaklarını açıkladı.

Liseli stajyerler olarak yan yana geldiklerini belirten öğrenciler, "16 yaşındayız diye bir şey yapamayacağımızı sananlara, çocuk yerine koyup hakkımızı yiyenlere inat, buradayız, bir aradayız ve çok kararlıyız. Hakkımızı arıyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız. Ailelerimizle, öğretmenlerimizle, avukatlarımızla sorunumuzu paylaşıyoruz. Onlar da yanımızda" açıklamasında bulundu.

Anı Tur'da stajyer olarak çalışan öğrencilerin açıklaması şöyle:

Bizler Anı Tur’da stajyer olarak çalışan liseli öğrenci işçileriz. Anı Tur patronu, diğer çalışanlara yaptığı gibi, bizlerin de hakkını ödemedi. Anı Tur patronunun, biz liseli stajyerlere, üniversiteli stajyerlere, apar topar kapının önüne koyduğu diğer işçilere, acentalara, müşterilere borcu var.

Anı Tur bu yıl İstanbul’da Mehmet İhsan Mermerci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Küçükçekmece Turizm Otelcilik Meslek Lisesi, Etiler Otelcilik Meslek Lisesi ve Tuzla Asım Kibar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden stajyer öğrenciler aldı. Okullarımıza gelip seminerler verdiler ve Anı Tur’da çalışmayı övdüler. Bizler de inandık. Oysa reklamları izlemişiz. 16-17 yaşımızda, beş ay süren stajımız boyunca yalnızca dört gün izin kullanabildik. Bunun dışında bayram tatilleri ve Cumartesi-Pazar günleri dahil aralıksız çalışmak zorunda bırakıldık. Kimi zaman sabah 7’den, akşam 23’e kadar, günde 15-16 saati varan sürelerde çalıştık. Ayda 900 lira ücret alarak… Kimi oteller tek öğün yemek verdiği için, pek çok zaman aç kaldık. Kaldığımız lojmanlarda, her şey bozuk olduğu için formalarımızı bile elimizde yıkadık. Tüm bunlara bir de sürekli devam eden misafirlere tur satma baskısı ve turları satamadığımızda yaşadığımız aşağılanma, maruz kaldığımız küfür ve hakaretler eklendi.

Üstüne üstlük, maaş ve primlerimiz de ödenmedi. Temmuz ayından beri maaş alamadık. Her birimizin içeride maaş ve prim alacakları var.

“Koşullar bu kadar zorsa, neden bırakıp dönmediniz” diye soranlarınız olabilir. Ne yazık ki, bırakıp döndüğümüzde stajımızın yanma olasılığı var ve o durumda yıl tekrar etmemiz gerekebilir. Hiç birimiz bunu göze alamadık.

Şimdi bizler, liseli stajyerler yan yana geldik. 16 yaşındayız diye bir şey yapamayacağımızı sananlara, çocuk yerine koyup hakkımızı yiyenlere inat, buradayız, bir aradayız ve çok kararlıyız. Hakkımızı arıyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız. Ailelerimizle, öğretmenlerimizle, avukatlarımızla sorunumuzu paylaşıyoruz. Onlar da yanımızda. Bizi uzun saatler, yasalara aykırı koşullarda çalıştırmış olan Anı Tur patronu Veli Çilsal’a buradan bir kez daha sesleniyoruz, bizler alacaklarımız ödenene kadar Anı Tur’un haksızlıklarını teşhir etmeye, bizlere yapılanları anlatmaya ve birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Tüm alacaklarımızın derhal ödenmesini istiyoruz. Bizim durumumuzda olan diğer arkadaşlarımıza da çağrımız, bizimle irtibata geçmeleridir.