Ali Babacan: Dolar konusunda herkes Merkez Bankası'nı takip etmeli

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları ve G20 oturumları kapsamında Washington'da bulunan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolar ve petrol ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki ekonomik gidişata değinen Babacan, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunurken dolar konusunda herkesin Merkez Bankası'nı takip etmesi gerektiğini belirtti.

Babacan dolar konusunda yaptığı açıklamada "Benden, 12,5 yıllık iktidarlık dönemimizde kurlarla alakalı bir açıklama duymadınız. Çünkü, serbest kur rejimi uyguluyoruz. Ama ben hep şuna da vurgu yapıyorum: Eğer, kurlarla ilgili dikkat edilmesi gereken bir açıklama varsa, o da Merkez Bankamızın yaptığı açıklamalardır ve açıklamalarından öte Merkez Bankamızın yaptıklarıdır. Serbest kur rejimi uyguluyoruz, ancak kurdan enflasyona geçişgenlik olduğu için merkez bankası tabii ki kur konusunda kayıtsız kalmıyor, kalamıyor. Ben, herkese, Merkez Bankamızın dediklerini ve yaptıkları yakından takip etmesi tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Babacan, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'nin büyüme tahminlerini aşağı çekmesine yönelik olarak ise  "Bizim de kendi iç tahminlerimiz, çalışmalarımız var. Biliyorsunuz, orta vadeli programda bu yıl büyümenin yüzde 4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi söylemiştik. İlk çeyrek sonuçlarını 10 Haziran'da alacağız. İlk çeyrek sonuçları çıkmadan, yılın tümüyle ilgili tahminlerimiz konusunda herhangi bir revizyona gitmek istemiyoruz" dedi.

 

Babacan, petrol fiyatlarının Türk ekonomisine etkilerine yönelik başka soru üzerine, "Petrol fiyatları, eğer düşük seviyelerde kalmaya devam ederse, bizim bu yılki cari açığımız uzun bir zamandan sonra yüzde 4'lü rakamları görebilir" şeklinde konuştu.

Petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin de görülmeye başlandığı konusunda ısrarlı olan Babacan, artan gıda fiyatlarınınsa bu etkiyi zayıflattığını kaydetti.

Babacan, yılın ikinci yarısının ekonomik bakımdan olumlu geçmesi tahmininde bulunurken, "İkinci yarıda, yağış bolluğu ve inşallah ürün bolluğu sebebiyle, gıda fiyatları makul seviyede giderse, bu enflasyon konusunda bize hiç kuşkusuz daha olumlu bir tablo getirebilir" değerlendirmesini yaptı.