AKP'nin BES zorbalığı sürüyor: BES'ten çıkmak isterken çileden çıkabilirsiniz!

AKP'nin 2017 başında başlattığı zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) zorbalığı sürüyor. Kamu kurumlarında çalışanlar Nisan'da zorunlu BES'e otomatik olarak dahil edildiler ve maaşları kesildi. Şimdi de cayma hakkını kullanmak ve BES'ten çıkmak isteyen çalışanların önüne türlü engeller çıkartılıyor... İşte Bursa'dan bir BES zorbalığı öyküsü...

Haber Merkezi

AKP'nin BES zrbalığı sürerken, yılbaşından bu yana emekçilerin yüzde 80'i cayma hakkını kullandı ve BES'ten çıktı. BES'ten cayma oranının bu denli yüksek olması, hem AKP hükümetini hem de patronları kaygılandırdı. 

Nisan ayında kamu kurumlarında çalışanlar da BES'e dahil edildi ve maaşlarından kesinti yapıldı. BES'ten çıkma haklarını kullanmak isteyen çalışanların önüne türlü engeller çıkartılıyor. Bursa'da Mİlli Eğitim'e bağlı bir ilkokulda çalışan bir emekçi, BES'ten çıkmak isterken nasıl çileden çıktığını soL'a anlattı. 

BES'TEN ÇIKMAK İSTERKEN ÇİLEDEN ÇIKMAK!

İşte Bursa'da yaşayan emekçinin BES'ten çık(ama)ma öyküsü: 

"Biliyorsunuz BES'e girişler kamu kuruluşlarında başladı ve tabii BES'den çıkışlar da... Benim çalıştığım kurum, MEB'e bağlı bir ilkokul ve Bursa'da Milli Eğitim Müdürlüğü Halkbank ile anlaşmalı. Dolayısıyla da bizim BES kesintilerimiz Halkbank Emeklilik'le başladı. Okul idaresinin isteyenlerin BES'ten çıkabileceğini duyurmasıyla birçok kişi BES'ten ayrılmaya uğraştı. Ben de, yaklaşık beş gündür BES'ten ayrılmaya uğraşıyorum. Halkbank'ın 0850 800 44 00 olan bireysel emeklilik hizmet numarasını aradığımda, günlerdir sorun yaşıyorum. Sanki kurum-devlet işbirliği var da, insanların çıkmaması için her türlü koşulu zorluyorlarmış gibi geliyor. Numarayı düşürmek bir hayli zor! Yoğunluktantır deniyor. Hasbelkader düşürdüğümde ise önce TC kimlik numaramı istiyor, TC kimlik numaramı girdiğimde "eksik ya da hatalı tuşladınız" diyor. Tekrar, tekrar, tekrar denediğimde yine aynı uyarıyı verip sistemden atıyor. Bu durum ortalama 10 aramamdan sekizini içeriyor. Ha, oldu da TC'yi kabul etti diyelim, bu sefer yine sistemden atıyor. Bu kez tekrar defalarca numarayı düşürmekle uğraşıyorum. Dün karşılaştığım en büyük sorunsa, günlerdir aradığım numaranın bu sefer "aradığınız numara kullanılmamaktadır" uyarısı vermesiydi. Sanki günlerce bu numarayı aramıyorum da, başka bir numara arıyorum muamelesiyle karşılaştım. Aslında muhatap olabileceğim kimse yoktu. İdareye sorduğumda ise yine "yoğunluktandır" yanıtını aldım. Devlet ve Halkbank, kamu emekçilerinin BES sisteminden çıkmaması için her türlü alavereyi çevirdiğini ve ayrılmak için geçen yasal süreyi unutturmak için böyle yollara başvurduğunu düşündürüyor bana."

ZİRAAT'TEN BÜYÜKLERE BES MASALLARI

Emekçileirn BES'ten çıkmaması için benzer ikna ya da kandırma yöntemleri Ziraat Emeklilik'te de uygulanıyor. Bankalar, çalışanların BES'ten çıkmaması için türlü kampanyalar düzenlemeye devam ediyor. Bunalrdan biri de Ziraat Emeklilik. 

Elimize ulaşan bilgilere göre BES hakkındaki sorulara ve eleştirilere yanıt vermekten çok, kendilerini ön plana çıkartmaya çalışan bankaların, "müşterilerin" aklını çelmek için başvurdukları yollar gayet ilgi çekici.

BES'TEN ÇIKMAYANA DİGİTÜRK BİLE HEDİYE EDİYORLAR!

Ziraat Bankası kendisinden yapılacak BES karşılığında neredeyse "büyüklere masallar" denilebilecek vaatleri ardı ardına sıralıyor. Konut sigortasında, kasko sigortasında, trafik sigortasında ilave indirimler vaat eden banka, son dönemde avantajlı Digiturk paketi ile işçileri kandırmaya çalışıyor!

Bankaların iş yerlerinde yaptıkları toplantılarda, bastıkları broşürlerde ve ulusal basında yer alan reklamlarında, patronları da kendilerini tercih etmek için gösterdikleri olağanüstü gayrete rağmen çalışanların ezici bir çoğunluğu BES'ten çıkmaya çalışıyor.