'AKP'li Yıllarda Emeğin Durumu' 23 sosyal bilimci tarafından kitaplaştırıldı

Neoliberal politikalara karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla bir araya gelen sosyal bilimcilerin oluşturduğu Bağımsız Sosyal Bilimciler (BSB) grubu, 23 sosyal bilimcinin katkısıyla "AKP'li Yıllarda Emeğin Durumu" başlıklı bir kitap yayınladı. Çalışma Yordam Kitap tarafından yayımlandı.

Haber Merkezi

Neoliberal politikalara karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla bir araya gelen sosyal bilimciler tarafından oluşturulan Bağımsız Sosyal Bilimciler (BSB) grubu, yeni bir çalışma gerçekleştirerek, AKP'nin iktidar olduğu yıllarda emeğin ve emekçilerin içinde bulunduğu durumu kitaplaştırdı. Aralarında soL Haber Portalı yazarlarının da bulunduğu 23 sosyal bilimcinin katkısıyla oluşturulan “AKP’li Yıllarda Emeğin Durumu” adlı çalışma, Yordam Kitap tarafından yayımlandı.

Çalışmaları Yordam Kitap tarafından kitaplaştırılan Bağımsız Sosyal Bilimciler’in bu yeni ortak ürünü, ekonomik gelişmelere arka planda yer vererek, hemen tümü ile AKP yönetiminde geçen 2000’li yıllarda bu sermaye yanlısı ve serbest piyasa ağırlıklı politikaların emekçiler üzerindeki etkilerine odaklandı. 

"AKP'Lİ YILLAR İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ PARLAK DEĞİL"

Kitabın ilk bölümü, ele alınan dönemde Türkiye ekonomisinin uluslararası düzlemde değerlendirilmesine, ikinci bölümü ise işgücü piyasalarındaki gelişmelerin analizine ayrıldı. Yaygın söylemin aksine, AKP yönetimi altında Türkiye’nin parlak ve istisnai ekonomik sonuçlara ulaşamadığı sergilendi. 

Kitabın izleyen üç bölümünde ise "Çalışma hayatı, emeğin örgütlenmesi ve toplumsal mücadelesi ve tarımsal yapılar neoliberalizmin ideolojik koşullandırmaları altında nasıl biçimlenmiştir?", "Bu biçimlenme, gelir ve servet bölüşümünü sınıfsal düzeyde nasıl etkilemiştir?" ve "Olumsuz bölüşüm örüntülerini emekçiler ve yoksullar için katlanılabilir kılmak üzere, hangi telafi mekanizmaları harekete geçirilmiştir, bunların sonuçları nelerdir?" sorularına yanıt arandı. 

EĞİTİM, SAĞLIK, BARINMA KONULARI MASAYA YATIRILDI

Kitabın son üç bölümünde de, Türkiye’de emeğin durumu tartışılırken çoğu kez yeterince incelenmeyen üç önemli alan olan "eğitim ve bilim", "sağlık", "barınma" konuları ele alındı. Altıncı Bölüm’de eğitim ve bilimin ticarileştiği ve çağdaş değerlerden uzaklaştığı vurgulandı, Yedinci Bölüm’de sağlık sektöründeki gelişmeler Sağlıkta Dönüşüm Programı ekseninde ana başlıklarıyla ayrıntılandırıldı, Sekizinci Bölüm’de ise hızlı kentleşme ve kentsel dönüşüm girişimleri ile bunların doğurduğu toplumsal muhalefet incelendi. 

soL YAZARLARININ DA BULUNDUĞU EKİP HAZIRLADI

AKP'li Yıllarda Emeğin Durumu adlı kitaba katkıda bulunan sosyal bilimciler şu isimlerden oluştu: Ali Rıza Aydın, Zülküf Aydın, Serdal Bahçe, Korkut Boratav, Hasan Cömert, Özlem Çelik, Ekin Değirmenci, Alper Duman, Elif Karaçimen, Ahmet Haşim Köse, Rıfat Okçabol, Oğuz Oyan, Mustafa Sönmez, Fikret Şenses, E. Ahmet Tonak, Oktar Türel, Ebru Voyvoda, Galip Yalman, Erinç Yeldan, Gülbiye Yenimahalleli-Yaşar, Nurhan Yentürk, Volkan Yılmaz, Gamze Yücesan-Özdemir.