AKP'li belediyede işçi kıyımı: 350 çalışan işten atıldı

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde AKP'li belediye yönetimi 350 çalışanı işten çıkardı.

İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nin AKP’li belediye başkanı Arif Uğurlu göreve geldikten sonra işçi kıyımına başladı. 2014 yerel seçiminin ardından belediye başkanlığını CHP’li Rıdvan Karakayalı’dan devralan AKP’li Uğurlu döneminde, şu ana kadar yaklaşık 350 belediye çalışanının işine son verildi. Çoğu taşeron olarak istihdam edilirken işten atılan işçiler ve aileleri perişan oldu. İşten çıkarılan işçilerden Ferhat Koca, görevli olduğu spor salonuna Atatürk Köşesi yaptıktan sonra işten çıkarıldığına dikkat çekti.

TELEFON MESAJI İLE İŞTEN KOVULDULAR

Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre, işçiler, belediye yönetiminin cep telefonlarına gece yarısı mesaj atarak işten çıkarılma bildiriminde bulunduğunu söyledi. Hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan işçilerin birçoğu tazminatlarının verilmediğini savundu.

"BAŞKA YERDE İŞE GİRMEMİZ DE ENGELLENİYOR"

İşten çıkarılan vatandaşlar, belediye başkanı Arif Uğurlu’nun çevresine “Benden önceki dönemde işe alınan hiç kimseyi belediyede bırakmayacağım, hepsini temizleyeceğim” dediğini öne sürdü. İşçiler, isimlerinin, belediye yönetimi tarafından ilçedeki fabrikalara bildirildiğini ve işe alınmamaları yönünde telkinde bulunulduğunu söyledi.

İşçiler “Belediye başkanı başka yerlerde işe girmemizi de engelliyor” diye konuştu. Haklarını hukuk yoluyla aradıklarını ve mahkemede davayı kazandıklarını belirten işçiler, belediyenin temyize başvurduğunu dile getirdi. 

İşten çıkarılan belediye çalışanları şunları söyledi: 

FERHAT ÇAKIR (Antrenördü): Ben antrenör olarak çalışıyordum. Spor salonunda Atatürk Köşesi yapmıştım. Kemalpaşa Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Sinan Kaya, “Buraya niye Atatürk fotoğrafları astınız” diyerek hepsini söktürdü. Ben tepki gösterdim. Üç gün sonra hiçbir gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarıldım.

MURAT DİNÇ (Güvenlik görevlisiydi): Beni ve birçok arkadaşımı iş ahlakına aykırı hareket ettiğimiz iddiası ile işten çıkardılar. Oysa böyle bir suçumuz yok, herhangi bir tutanak, ispat ve dayanakları da yok. Bu iddia ile işten çıkarıldığımız için tazminatımızı alamadık, işsizlik sigortasından yararlanamadık ve başka bir yerde de işe alınmıyoruz. Belediye Başkanı Arif Uğurlu etrafta “Benden önceki dönemde işe alınanlardan bir tanesini bile bırakmayacağım, hepsini çıkaracağım” demiş. Zaten yaklaşık 350 kişiyi işten attı, kalanları da yakında çıkaracağını düşünüyoruz.

BEYTULLAH KARAKURT (Temizlik işleri araç şoförüydü): Hiçbir suçumuz yokken, gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarıldık. Bu durum beni ve ailem çok kötü etkiledi. Yaşım 43, fabrikalara gidiyorum, 35 yaşından sonrasını işe almadıklarını söylüyorlar. İş bulamıyorum, emekliliğime 11 yıl var, ben bu yaştan sonra ne yapacağım?

İSMAİL VARLIK (Güvenlik görevlisiydi): Tamamen siyasi nedenle, yani AKP yandaşı olmadığımız için işten çıkarıldık. Haksız yere beni işsiz bırakan belediye başkanı bana, eşime ve iki çocuğuma acı çektiriyor.

HALİL AKMAN (Temizlik işleri görevlisiydi): Gece yarısı cep telefonuma mesaj gönderilerek, “Sizinle çalışmayacağız” denildi. Bir sebep gösterilmedi. Sabah mesaiye gittiğimde işten çıkarıldığımı ve yerime başkalarının alındığını gördüm.

AHMET TARIK GÖREN (Ulaşım hizmetleri araç sevk amiriydi): Gece saat 01.00′de telefonuma işime son verildiği mesajı gönderildi. Bir buçuk yıldır işsiziz. Çoğumuzun banka kredileri vardı, ödeyemedik. Hepimizin çoluk, çocuğu var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve milletvekillerimizin bize sahip çıkmalarını istiyoruz.

SALİH KAYA (Ulaşım hizmetleri görevlisiydi): Arif Uğurlu başkan seçildikten sonra bizden CV istediler. İşten çıkarıldıktan sonra CV’lerimizin belediye tarafından ilçedeki tüm fabrikalara dağıtıldığını ve işe alınmamamızın telkin edildiğini öğrendik.