AKP'den yeni BES dayatması: Şimdi gözünü KYK burslarına dikti!

AKP'nin 2017'de emekçilere dayattığı zorunlu BES zorbalığı, 2018'de daha fazla alana yayılıyor. Emekçilerin yarıdan fazlasının boyun eğmeyerek cayma hakkını kullandığı BES'ten umduğunu bulamayan AKP, şimdi üniversite öğrencilerinin burslarına göz dikti. 'Gençlere BES' adı altında dayatılan uygulamaya göre üniversite öğrencilerinin KYK burslarından zorunlu kesinti…

Haber Merkezi

AKP'nin 2017'de emekçilere dayattığı zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) zorbalığı, 2018'de daha fazla alana yayılıyor.

Emekçilerin yarıdan fazlasının boyun eğmeyerek cayma hakkını kullandığı BES'ten umduğunu bulamayan AKP, şimdi üniversite öğrencilerinin burslarına göz dikti. "Gençlere BES" adı altında dayatılan uygulamaya göre üniversite öğrencilerinin KYK burslarından zorunlu kesinti yapılıyor! 

Türkiye'de emekçiler geçen yıl yaklaşık yüzde 60 oranında "cayma haklarını" kullanarak zorunlu BES zorbalığına boyun eğmedi. BES konusunda umduğunu bulamayan AKP iktidarı, başka yollar ve yöntemlerle halkın cebindeki parayı sigorta-finans patronlarının cebine aktarmak istedi. "Gençlere BES" adı altında bir uygulamayı hayata geçiren AKP, üniversite öğrencilerine verilen KYK burslarından kesintiye başladı. 

2018-2019 girişlilere uygulanan "Gençlere BES" sisteminin mağdurlarından birisi de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencisi Hatice Ç..

Hatice Ç., KYK bursundan yapılan zorunlu kesintiyi soL Haber'e anlattı.

Merhaba, öncelikle seni tanıyalım...

Merhaba ben Hatice, ÇOMÜ sosyoloji bölümünde 1. sınıf öğrencisiyim.

KYK burslarındaki BES kesintisini nasıl fark ettin, gündem olmamıştı çünkü?

Kasım ayında burs çıktığı zaman ÇOMÜ'nün sosyal etkinlik merkezinden Ziraat Bankası Genç Bankkart'larımızı alabileceğimizi söylediler. Ben de kartımı almak için ÖSEM'e gittim. Benimle beraber 20 kişi civarında bir grubu banka görevlileri bir masaya oturttular. Bize verdikleri sözleşmeyi seri bir şekilde imzalattılar. Okumaya dahi vaktimiz olmadı. İmzaladıktan sonra, bize dört yıl sonunda birikmiş şekilde çekebileceğimiz bir kumbaradan bahsettiler. Burslarımızdan 50 TL eksik burs aldıktan sonra, bir gün e-Devlet'te rastgele "Gençlere BES Planı" adı altında Ziraat Bankası'yla sözleşmem olduğunu öğrendim. Fakat ben BES adına hiçbir başvuruda bulunmamıştım.

Sonra ne yaptın peki?

Sonra durumu anlamak adına Ziraat Bankası'na gittim. Bu durumdan haberdar olduklarını, ayrılmam için bir numarayı aramam gerektiğini söylediler. Ama kendileri haberdar olmalarına rağmen kesinlikle beni bilgilendirmemişlerdi. Sonra ben de bankayı aradım. Müşteri temsilcisiyle görüştüm. Bu ana kadar ödeyecekleri tutarı iade edemeyeceklerini söylediler. Çıkış yapmak istediğimi belirttim ve bana bir sürü angarya çıkarttılar. Şu an onunla uğraşıyorum. 

Neden BES'ten çıkmak istiyorsun?

Aldığımız 470 TL burs zaten ihtiyaçlarımıza yetmezken, bir kesinti olması beni daha da zora soktu. Kesilen paralarımızı geri alıp alamayacağımız meçhul. Güvenmediğim için sistemden çıktım.

Eklemek istediğin bir şey var mı?

Öğrenci arkadaşlarımın "Gençlere BES" adı altında yapılan bu dayatmayı ve sömürüyü fark etmelerini, bu zorbalıkla mücadele etmelerini isterim.