AKP tipi toplu iş sözleşmesi: Para yok, 'hac izni' ve 'helal gıda' var!

AKP hükümeti ile yandaş "sendika" Memur-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin detayları ortaya çıktı. 2018 ve 2019'da memurlara enflasyonun altında çok düşük bir maaş zammını layık gören AKP, toplu iş sözleşmesi maddeleri arasında "hac izni" ve "helal gıda" maddelerini koymayı ihmal etmedi.

Memur ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümetle sendikalar arasında sağlanan uzlaşmanın ardından imzalar atıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarında 2018 yılında kümülatif olarak yüzde 7.6, 2019’da ise yüzde 9.2 oranında bir artış gerçekleştirileceğini açıkladı. Buna göre en düşük memur maaşı ‘aile yardımıyla birlikte’ 2018 yılının ikinci yarısında 2 bin 929, 2019 yılının ikinci yarısında 3 bin 198 lira olacak. En düşük memur emekli maaşı ise 2018 yılının ilk altı ayında 1945, 2019 yılının ilk altı ayında ise 2 bin 93 liraya yükseltilmiş oldu.

HAC İZNİ VE HELAL GIDA MADDELERİ

Kamu emekçilerine enflasyonun altında çok düşük bir maaş zammını layık gören AKP, toplu iş sözleşmesi maddeleri arasına "hac izni" ve "helal gıda" maddelerini koymayı ihmal etmedi. 

Toplu sözleşmede ilk kez "helal gıda" sertifikalı ürünlerin kamu kurum ve kuruluşlarındaki yemekhanelerde özendirilmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili bir madde yer aldı. Bununla birlikte, hac başvurusunda bulunan ve izni kalmayan kamu görevlilerine, kuradan çıkması halinde hacla ilgili haklarının yanmaması için 20 günlük ücretsiz izin verilecek.