AKP, sayısı 2 milyona yaklaşan taşeron işçileri Orta Vadeli Plan'a almadı!

AKP hükümeti, kamudaki binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren Orta Vadeli Plan'da taşeron işçilerle ilgili maddeyi yeni plana almadı. Kamuda ve özel sektörde taşeron işçi sayısı 2 milyona yaklaşırken, AKP yine taşeronu görmezden geldi.

AKP hükümeti, kamudaki binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren Orta Vadeli Plan'da taşeron işçilerle ilgili maddeyi yeni plana almadı. Kamuda ve özel sektörde taşeron işçi sayısı 2 milyona yaklaşırken, AKP yine taşeronu görmezden geldi. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, planda sendikaların tepki gösterdikleri kamuda performans sisteminin de yaşama geçirileceği belirtildi.

Hükümetin 2017- 2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) para ve istihdam politikalarında değişikliğe gidildi. Sendikalar ve çalışanların tepki gösterdikleri kıdem tazminatı değişikliğini OVP’den çıkaran hükümet bu kez de İş Yasası’nın tümden değiştirileceği mesajı verdi.

Kamudaki binlerce taşeron işçiye kadro sözünü tutmayan hükümet, bir önceki OVP’de yer alan taşeron işçilerle ilgili maddeyi de yeni OVP’ye almadı. Yine sendikaların tepki gösterdikleri kamuda performans sisteminin de yaşama geçirileceği ifade edildi. Para politikasında ise ‘faiz koridoru’ konusunda değişikliğe gidildi.

Önceki gece Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan yeni OVP’de yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

- Enerji ithalatının gelecek yıl 32 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Dönem sonunda ise enerji ithalatının 41.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

- 23.5 milyar dolar olması beklenen seyahat gelirleri, dönem sonunda 27.7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

PERFORMANS GELİYOR

- Hükümet nükleerden vazgeçmiyor. Enerjide nükleer teknoloji yatırımlarına devam edilecek.

- Kamuya personel alımına sınırlama getirilecek. Personel alımı kamu mali dengeleri gözetilerek sınırlandırılacak.

- Hükümet sendikaların tüm itirazlarına karşın kamuda performans sistemine geçecek. OVP’de ‘kamu personeline yönelik performans ölçüm sitemi geliştirilecektir’ denildi.

- Gümrük Birliği anlaşması gözden geçirilecek.

- OVP’nin ‘para politikası’ bölümünde önceki OVP’ye göre bazı değişiklikler yapıldı. Bir önceki OVP’de yer alan “esnek ve etkin likidite yönetimine imkân veren faiz koridoru çerçevesi önümüzdeki dönemde de sürdürülecektir. Ancak, küresel para politikasının sorunsuz bir şekilde normalleşmeye başlamasıyla para politikası çerçevesinde sadeleşmeye gidilebilecektir” ifadesi yeni OVP’de yer almadı.

PLANDA TAŞERON UNUTULDU

- Eski OVP’de taşeron uygulaması ile ilgili sorunların tespit edilerek çözüleceği ifade edilmişti. Yeni OVP’de sadece kamuda sayıları 750 bine ulaşan taşeron işçilerle ilgili herhangi bir düzenleme yer almadı. Hükümet, seçimler öncesinde verdiği kamudaki taşeron işçilere kadro sözünü de tutmamıştı. Özel sektördekilerle birlikte taşeron işçilerin sayısının 2 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

- Kıdem tazminatına OVP’de yer vermeyen hükümet, buna karşın İş Yasası’nın tümden değiştirileceği sinyalini verdi. OVP’de “İş Kanunu ekonominin ihtiyaçlarına göre gözden geçirilecektir” denilmesi dikkat çekti.