AKP patronları kıdem tazminatı yükünden kurtarmaya kararlı!

Çalışma Bakanlığı, patronları kıdem tazminatı yükünden kurtaracak yeni düzenleme için "halkla ilişkiler" çalışmalarını başlattı. Kamuoyunu yeni düzenleme konusunda ikna etmek ve işçilerin "dünden razı" olduğunu göstermek için "ısmarlama anket yapan Bakanlık, sonuçları basına servis etti.

Haber Merkezi

AKP'nin "çalışma hayatında ilerleme" olarak lanse ettiği "kıdem tazminatının fona devredilmesi" uygulaması, uzunca bir süredir gündemde. Ancak henüz uygulamanın nasıl olacağına dair ayrıntılar netlik kazanmadı. Hükümet yetkililerinin ifadelerine göre, amaçlanan, kıdem tazminatı yükü yüzünden çalışanını işten çıkaramayan patronlara ve mevcut sistemdeki zorluklardan ötürü tazminatını alamayan işçilere kolaylık sağlamak.

Basında, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kıdem tazminatı sistemini işçi ve işverenlere sordu” şeklinde servis edilen habere göre, 81 ilde, bin 600 işçi ve bin işverenle görüşen Bakanlığın, işverenin yüzde 77.6’sının, işçinin ise yüzde 54.1’inin kıdem tazminatı sisteminden memnun olmadığı sonucuna ulaştığı ifade edildi.

Bakanlığın kıdem tazminatı anketini hangi işçi ve patron kesimleriyle yaptığına dair ise bir bilgi bulunmuyor.

Bakanlığın 12 ilde yaklaşık bin 600 işçi ve 81 ilde bin işverenle düzenlediği anketleri, yüz yüze görüşme metoduyla yaptığı ifade edilirken, bu kapsamda iki kesime de ilk olarak mevcut kıdem tazminatı sisteminden memnun olup olmadıkları soruldu. Bu soruya işçilerin yüzde 54.1’i, işverenlerin ise yüzde 77.6’sı “Memnun değilim” yanıtını verdi. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, anketten çıkan diğer sonuçlar da şöyle oldu:

PATRONLAR KIDEM TAZMİNATI YÜKÜNDEN KURTULMAK İSTİYOR

İşçilerin mevcut kıdem tazminatı uygulamasından memnun olmamasının asıl nedeni olan patronların bu hakkı gasp etmesi. Bakanlığın "ısmarlama" anketinde de bu sonuç açık bir biçimde görülüyor.

Ankete katılan işçilerin yüzde 70.6’sının, işverenlerin ise yüzde 62.8’nin kıdem tazminatında yeni bir düzenleme istediği iddia edildi. İşçilerin yüzde 66.5’i kendi işten ayrıldığında, yüzde 35.7’si işveren tarafından işten çıkarıldığında kıdem tazminatını alamadığını belirtti.

İşverenlerin yüzde 65.8’i son bir yılda kıdem tazminatı ödemesi yapmadığını belirtirken, yüzde 29.4’ü ise bir iki kişiye ödeme yapabildiğini ifade etti.

İŞÇİLERE ZORLA KAĞIT İMZALATILIYOR

Ankete katılan ve işten ayrıldıktan sonra tazminatını eksik ya da hiç alamayanların yüzde 96.3’ü işverenine dava açmadığını belirtti. 
“Neden dava açmadınız” sorusuna da, “Şikayet etmek istemedim, istifa ettiğim için bir şey alamayacağımı düşündüm, işveren tüm haklarımı aldığıma dair istifa dilekçesi imzalattı, sigortasız çalıştım” yanıtları verildi.