AKP 'istihdam arttı' diyor, peki gerçekten öyle mi: Sömürüde yeni aşamaya geçildi!

AKP'nin başlattığı "istihdam seferberliği" palavra çıktı... Zorunlu sigortalı çalışan sayısı azalıyor; çırak, kursiyer, stajyer yani patronların ucuz iş gücü olarak kullanabildiği personel sayısında patlama yaşanıyor.

Haber Merkezi

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından hazırlanan "Eylül 2017 İstihdam ve İşszilik Raporu"nda çarpıcı bir gerçeğe dikkat çekildi. Rakamsal verilere göre istihdam seferberliği yok; çırak, kursiyer, stajyer patlaması var... Yani "Eğreti ve hayali istihdam" diye nitelenebilecek bir ucuz iş gücü kullanma potansiyeli var...

Rapora göre zorunlu sigortalı işçi sayısı azalıyor. Çırak, stajyer ve kursiyer sayısında patlama yaşanıyor. Çırak, stajyer ve kursiyer sayısı yüzde 312 oranında artarak 1 milyon 250 bin kişiye yükseldi. İŞKUR’un işe yerleştirme oranı geriledi. İŞKUR bir önceki yıla göre sadece 113 bin yeni işe yerleştirme yaptı. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 566 bin arttı. Gerçek işsiz sayısı 6 milyona yakın. Genç ve kadın işsizliğinde artış devam ediyor. 

DİSK-AR, Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 15 Eylül 2017 günü açıkladığı Haziran 2017 dönemi "Hane Halkı İş Gücü Araştırması" ile aynı döneme ilişkin İŞKUR’un işe yerleştirme ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sigortalı verilerini birlikte değerlendirdi. 

İŞTE GERÇEK: ZORUNLU SİGORTALI AZALIYOR; ÇIRAK, KURSİYER, STAJYER ARTIYOR

Resmi rakamsal verilerin değerlendirildiği rapordan satır başları şöyle: 

  • Dar tanımlı işsizlik yüzde 10’un üzerinde seyrederken, yaratıldığı söylenen istihdam yapay, hayali ve eğreti niteliktedir.
  • TÜİK’e göre istihdamda son bir yılda 1 milyon 52 bin kişilik bir artış yaşandı ancak bu artışın büyük bölümü stajyer, çırak ve kursiyerlerden oluşmaktadır. TÜİK istatistikleri istihdam yaşanan artışın gerçek nedenlerini ortaya koymamaktadır.
  • SGK verilerine bakıldığında gerçek tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmaktadır.
  • SGK verilerine göre çırak, stajyer ve kursiyer sayısında son bir yılda 1 milyon 250 bin civarında artış yaşandı.
  • 2017 Ocak-Haziran döneminde İŞKUR tarafından işe yerleştirilenlerin sayısı 546 bin oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 113 bin kişi artış gösterdi.
  • TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) işsizlik oranı bir önceki yılın haziran ayına göre oransal olarak aynı kalarak yüzde 10,2 olarak gerçekleşti.
  • Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yılın haziran ayına göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bine yükseldi.
  • Geniş tanımlı işsiz sayısı 5,9 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3 olarak gerçekleşti.
  • Genç kadın işsizlik oranı bir önceki yılın haziran ayına göre 3,9 puan artarak yüzde 26,8’e yükseldi.
  • Tarım dışı genç kadın işsizliğindeki artış sürüyor. Tarım dışı genç kadın işsizliği 5,2 puan artarak 33,9’a yükseldi
  • Haziran 2017 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puan artarak yüzde 20,6’ya yükseldi.
  • Tarım dışı genç işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan artış göstererek yüzde 24,5’e yükseldi.