'AKP iktidarında 17 bin işçi hayatını kaybetti, 75 bin işçi iş göremez hale geldi'

İnsan Hakları Derneği, AKP iktidarı boyunca 17 bin işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Özel İstihdam Büroları düzenlemesi ve emekçilere dayatılan kölelik şartlarına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

DİHA'daki habere göre, düzenlemenin insan haklarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Hükümet Özel İstihdam Büroları gibi organizasyonları ihdas ederek tercihini zengin sermaye sınıfından yana yapmaktadır. Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama yetkisini veren yasa tasarısı, işçinin sendikalaşma, toplu sözleşme bağıtlama, sosyal hak talep etme, direniş, grev yapma hakkını ortadan kaldıracak, emekli olma şansını yok edecek, hem köle tüccarı şirket, hem işveren tarafından çifte sömürüye tabi tutacaktır. Ayrıca bu uygulama ile amaçlanan temel hedeflerden birisi de emekçiler açısından örgütlenme ve mücadele hakkını tamamen ortadan kaldırmaktır" denildi.

İHD, Özel İstihdam Bürolarının yasallaşması halinde yaşanacak olan sıkıntıları da şu şekilde sıraladı: 

  • Sigorta primi, çalışılan süre için yatırılacak. Emeklilik için gereken prim koşulunu yerine getirmek çok güç olacak!
  • GSS primi, sadece çalışılan süre için yatırılacak. İşçi, eksik süreler ve günler için cebinden prim ödemek zorunda kalacak.
  • Son 3 yıl içinde 600 gün prim ve son 120 gün kesintisiz prim koşullarını sağlayamayan geçici işçiler, işsizlik ödeneği alamayacak.
  • 10 yıllık sigortalılığı ve 1800 gün primi olmayan kiralık işçiler, malul olsalar bile aylık alamayacak.
  • Son 90 gün prim yatma koşulunu sağlayamayan kiralık işçiler hastalandıklarında geçici iş göremezlik ödeneği alamayacaklar.
  • Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödeneği: Doğum tarihinde sigortalı olmayan kadın işçi ve/veya son 1 yılda 90 gün primi olmayan kadın işçi analık ödeneği alamayacak. 
  • 5 yıldan beri sigortalılığı ve 900 gün primi olmayanların hak sahiplerine aylık bağlanmayacak. 
  • Sigortalılık koşulu aranacak ancak uygulamada çok ciddi ve ağır sorunlar yaşanacak."

AKP İKTİDARINDA 17 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Açıklamada ayrıca AKP'nin 13 yıllık iktidarı döneminde bir milyon 400 bin iş "kazası" yaşandığı ve bu kazalarda 17 bin işçinin yaşamını yitirdiği, 75 bin işçinin ise iş göremez hale geldiğine dikkat çekildi.