Ağustos'ta en az 180 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

Ağustos ayında Türkiye'nin çeşitli kentlerinde ve farklı işyerlerinde meydana gelen iş cinayetlerinde en az 180 işçinin yaşamını yitirdiği belirlendi.

Haber Merkezi

Ağustos ayında Türkiye'nin çeşitli kentlerinde ve farklı işyerlerinde meydana gelen iş cinayetlerinde en az 180 işçinin yaşamını yitirdiği belirlendi. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin her ay yerel ve ulusal basından, sendika, meslek örgütü, iş güvenliği uzmanları ve ölen işçilerin mesai arkadaşlarından derlediği bilgilere göre hazırladığı raporun yenisi yayımlandı. 2018'in Ağustos ayı için hazırlanan rapora göre en az 180 işçi çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 

Raporun satır başları şöyle: 

  • Elimize yeni ulaşan bilgiler ışığında Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 200 ve Ağustos ayında en az 180 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk sekiz ayında en az 1290 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…
  • Ölenlerin 15’i kadın işçi, 165’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 11 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Türkmen, 1’i Ahıskalı, 1’i Azeri ve 1’i İranlı.
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve metal işkollarında gerçekleşti. Tarımda ölenlerin ise en az yüzde 42’si ücretli. Yüzde 58’ini oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran veremiyoruz. Bu ay inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 15. Ancak yapı işleri olarak incelediğimizde bu oran yüzde 21’e çıkıyor.
  • En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası ve kalp krizi/beyin kanaması. Bu ay nedenler sıralama değişti ve yüksekten düşmeler dördüncü sırada. Ağustos ayında hemen hemen bütün işkollarında yıllık izinler kullanıldı ve bayram tatiline çıkıldı. Ancak bundan istisna olan tarım işkolu oldu. Gerek işkolları içinde oransal olarak ölümlerin bu kadar yüksek oluşunun ve kalp krizi/beyin kanaması nedenli ölümlerin yüksek oluşunun nedeni budur.
  • Ağustos’a Türkiye’nin 56 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Gaziantep, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya ve Sakarya’da yaşandı.
  • Ölenlerin 4’ü (yüzde 2,22) sendikalı işçi, 176 işçi ise (yüzde 97,78) sendikasız. Sendikalı işçiler enerji ve belediye/genel işler işkolunda çalışıyordu.