Adım adım BES'ten nasıl çıkılır?

Kısa adı BES olan ve patronlara fon yaratmak için kullanılacağı şimdiden belli olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ayrılmak çok kolay... İşte paranızı patronlara kaptırmadan sistemden çıkmanın kolay yolu...

Haber Merkezi

Patron partisi AKP, geçen yılın Ağustos ayında yasalaştırdığı zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) uygulamasıyla patronlar için dev bir kaynak oluşturmak amacıyla kolları sıvadı. Emekçilerin, çalışanların ücretlerinden yıllarca kesinti yapılacak. Bu kesintilerden oluşan fonlar, özel emeklilik şirketleri aracılığıyla patronların hizmetine sunulmuş olacak.

İşçinin parasıyla biriken İşsizlik Sigortası Fonu yıllardır işsize değil patronlara kullandırılırken, AKP şimdi de yeni fon yaratma peşinde. Emekçilerin zaten yetersiz olan ücretlerinden BES adı altında yeni bir kesinti yapılacak. Patronlardan tek kuruş kesilmeyecek ama patronlar emekçiler adına ücretlerden yaptıkları kesintileri sigorta şirketlerine aktaracak.

SİSTEMDEN ÇIKMAK KOLAY 

Mümkün olduğunca çok emekçinin sisteme dahil olmasını ve biriken fonların o ölçüde büyük olmasını istiyorlar. Hatta sistemden çıkan çalışanın her yıl tekrar sisteme otomatik olarak dahil edilmesini dahi düzenlediler. Ancak sistemden çıkmak, cebimizdekini korumak, patronların ve işçi düşmanı hükümetin tekerine taş koymak çok kolay!

BES’ten ayrılmak için sisteme dahil olduktan sonra 2 ay içerisinde bir dilekçe doldurarak bu dilekçeyi işverene veya emeklilik şirketine posta ve güvenli e-posta yoluyla iletmeniz yeterli. Bu cayma dilekçesinin ilgilisine ulaşmasından 10 iş günü içerisinde yapılmış olan kesintiler varsa geliriyle birlikte size iade edilir.

İŞTE O DİLEKÇE 

BES'ten şu dilekçeyle çıkılabilir: 

6740 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun Ek 2. maddesi uyarınca zorunlu olarak .................. Sigorta Şirketi nezdinden emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edildiğim (.../.../2017) tarihinde tarafıma (ELEKTRONİK POSTA ya da YAZILI BİLDİRİM) yoluyla bildirilmiştir. 

İlgili yasanın ilgili maddesi uyarınca bireysel emeklilik sözleşmesinden iki aylık yasal süre içinde cayma hakkımı kullandığımı tarafınıza bildiririm. Yasa uyarınca sigorta primime esas kazancım üzerinden kesilen katkı payı ile varsa hesabımda bulunan yatırım gelirlerinin tamamının on iş günü içinde banka hesabıma yatırılarak tarafıma iade edilmes hususunda gereğinin yağılmasını arz ve talep ederim. .../.../2017 

Adı Soyadı 

İmza 

T.C. Kimlik No: 

Banka Hesap No: 

Adres: 

DİLEKÇEYİ KABUL ETMEYEN KURUMLARA KARŞI

Bazı sigorta şirketlerinin BES'ten ayrılmak için bu dilekçeleri kabul etmediği örnekler gözlenebiliyor.

Dilekçe sahibi emekçiler, BES'ten çıkışı zorlaştırmak isteyen kurumların itirazlarını kabul etmemeli, çıkış işlemleri için dilekçeler ilgili kuruma ibraz edilmeli.