Adalet 'umudu' seçim sonrasına kaldı

İlk duruşma 8 oturumda tamamlandı, işçi yakınlarının adalet umudu seçim sonrasına kaldı.

soL - İzmir

13 Mayıs 2014’te Soma’da meydana gelen ve resmi rakama göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasında sanıkların yargılanmasına yaklaşık bir yıl sonra başlandı, 13 Nisan’da görülmeye başlanan davanın ilk duruşması 8 oturum sürdü ve dava 15 Haziran’a ertelendi… İşte 8 oturumluk ilk duruşmanın sonunda alınan ara kararlar…

Soma’da büyük maden faciasında ölen 301 işçinin ölümünden sorumlu olarak 8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi ve Hakim Aytaç Ballı ikinci duruşmayı 15 Haziran’a erteledi.

13 Nisan Pazartesi günü Akhisar’da başlayan ve 8 oturum süren duruşmada bir dizi arar karar alındı. Alınan ara karar şu maddelerden oluştu:

1. Madenci yakınlarının katılma taleplerinin kabulüne,

2. Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının katılma talebinin suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddine,

3. Askerdeki sanıkların savunmalarının alınması için talimat yazılmasına,

4. Tekrar bilirkişi raporu alınmasına,

5. Madende keşif çalışması için alanın hazır hale getirilmesi istemiyle başsavcılığa yazı yazılmasına,

6. Yeni tutuklama taleplerinin reddine,

7. Olaydan yaralı kurtulan 162 maden işçisinin çapraz sorgudan sonra dinlenmesine,

8. #dirensoma adlı Facebook sayfasının araştırılmasına,

9. Tutuksuz sanıkların duruşmadan bağışık tutulması talebinin reddine,

10. Devir tarihinden bugüne kadar ocakta meydana gelen kazalar için soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulmasına,

11. Tanık koruma taleplerinin reddine,

12. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına,

13. Duruşmanın 15 Haziran 2015 saat 09.00'a bırakılmasına karar verildi.

AKADEMİSYENLERDEN BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞACAK

Bugüne kadar talimatla ifadesi alınan sanık ve tanık ifadelerinin mahkemeye ulaştırılması için yazı yazılmasını da isteyen Hakim Aytaç Ballı ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden bugüne kadar davayla ilgili olarak yazılı ve sözlü basına açıklama yapmamış olan ve flora kömür ocakları konusunda bilgili doçent ve profesörlerden bilirkişi heyeti oluşturulması için isim istenmesine de karar verdi.

KOZAĞAÇLI: ADALETE KADAR BU NÖBET DEVAM EDECEK

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı ve şikayetçi avukatı Selçuk Kozağaçlı ise, “Yakın bir gelecekte çok kapsamlı bir keşif ve yeniden bir bilirkişi raporu çalışmasına başlanılacağı anlaşılıyor. Türkiye'nin ileri gelen bütün üniversitelerinden bilirkişi istendi mahkeme tarafından. Soma Cumhuriyet Savcılığı’ndan Eynez Karanlıkdere madeniyle ilgili kapsamlı bir hazırlık yapılması ve bilirkişi heyetine keşif yapması için imkan hazırlanması söylendi. Bunlar önemli gelişmeler. Dosyasına hakim bir mahkeme heyetinin ne kadar hızlı yargılama yapabileceği, esaslı meseleleri dikkate alabileceğini gösteriyor. Yorucu iki haftayı tamamladık. Adalet yerini buluncaya kadar bu nöbet devam edecek. Mücadele ve ısrar devam edecek. Haziran'da yeniden hep birlikte burada daha güçlü görüşmek üzere” dedi.