4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 577 lira, asgari ücret bin 300 lira!

Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 405,30 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira olarak gerçekleşti. Asgari ücretin resmi olarak bin 300 lira olduğu ülkemizde, "resmen yoksul" olduğumuz tescillenmiş oldu.

ANKA

Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 405,30 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira olarak gerçekleşti. Asgari ücretin resmi olarak bin 300 lira olduğu ülkemizde, "resmen yoksul" olduğumuz tescillenmiş oldu. 

Türk-İş, Ekim ayı açlık yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 405,30 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 738,32 lira olarak gerçekleşti.

AYLIK GIDA HARCAMASI TUTARI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 19 TL ARTTI

Yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 19 TL arttı. Aylık yaşam maliyetinde bir aylık artış ise 62 TL oldu. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,38 oranında artış gösterdi. Yılın ilk on ayı itibariyle fiyatlarda yüzde 1,45 artış oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 1,90 olarak belirlendi. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,71 olarak hesaplandı.

ÇAY FİYATI KİLOGRAMDA 1 TL ARTTI

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Ekim 2016 itibariyle şöyle değişti:

Süt fiyatı ortalamada aynı kaldı fakat peynir ile yoğurt fiyatı biraz arttı.

Kıyma et ve kuşbaşı fiyatında artış tespit edildi. Sakatat fiyatı da arttı fakat tavuk fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatı artan çeşitliliğe rağmen ortalamada biraz arttı. Yumurta fiyatı tanede 4 kuruş azaldı. Bakliyat ürünleri fiyatı genelde aynı kaldı, sadece kuru fasulye fiyatında ufak miktarda artış görüldü.

Geçen ay 3,60 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,63 TL oldu. Sebze ortalama kilogram fiyatı 3,63 TL olarak hesaplanırken, meyve ortalama kilogram fiyatı ise yine 3,63 TL olarak tespit edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi.

Tereyağı fiyatı arttı, margarin fiyatı aynı kaldı. Aynı şekilde ayçiçeği yağı ve zeytinyağı fiyatı da değişmedi. Siyah zeytin fiyatı biraz artarken, yeşil zeytin fiyatı biraz azaldı ve bunun sonucu az da olsa ortalama zeytin fiyatında artış görüldü. Yağlı tohum ile baharat ürünleri fiyatı bu ay değişmedi.

Benzeri şekilde şeker ve tuz fiyatı da aynı kaldı, bal, reçel ve pekmez fiyatı ile salça fiyatı değişmedi. Çay fiyatı kilogramda 1 TL artarken, ıhlamur fiyatı aynı kaldı.