32 yıl sonra geri adım: Ryanair pilot sendikalarını tanıyacağını duyurdu

Ucuz uçak biletlerinin adresi Ryanair grev korkusuyla geri adım attı, pilot sendikalarını tanıyacağını duyurdu.

Dış Haberler

Alman pilot sendikaları birliği Cockpit'in Ryanair’de görevli sendika üyesinin pilotlara grev çağrısı yapmasının ardından, sendikayı tanımayı reddeden şirket 32 yıllık tarihinde ilk kez geri adım attı. Ryanair, pilot sendikasıyla görüşecek.

Şirketin hamlesi İtalya'nın en büyük pilot sendikasını Cuma öğledensonra yapılacak dört saatlik grevi askıya almaya ikna etti, ancak diğer sendikaların önümüzdeki hafta İrlanda ve Portekiz'de yapılması planlanan grevleri askıya alıp almayacağı net değil.

Yatırımcılar, Avrupa'nın en büyük düşük maliyetli havayolu şirketindeki potansiyel büyük değişiklik nedeniyle korkuya kapıldı. Şirket hisseleri yüzde 7.6 düşüş gösterdi.

YATIRIMCILARI SENDİKA TELAŞI SARDI

Ryanair İcra Kurulu Başkanı Michael O'Leary; "Sendikaları tanımak Ryanair için önemli bir değişiklik olacak, ancak daha önce de radikal değişiklikler yaptık. Umut ediyoruz yeni yılın erken saatlerinde pilotlarımızla anlaşabileceğiz" dedi.

Yönetim, yatırımcıları rahatlatmak için Ryanair'in iş modelinde büyük değişiklikler olmayacağını ve sendikaların tanınmasının pilotları daha kolay ikna edebileceğini öne sürse de mali analistler, bu anlaşmanın hem personel maliyetleri hem de cesur çalışanların gelecekteki muhtemel hamleleri açısından önemli belirsizliklere neden olduğunu duruma karmaşa ve belirsizlik eklediğini söylüyor.

İrlandalı şirket, pilotların izinden vazgeçmemesi üzerine Kasım ve Mart ayı arasında 400 bin yolcuyu etkileyecek 18 bin uçuşunu iptal ettiğini duyurmuş, iptal maliyetinin 25 milyon euro olduğu belirtilmişti. İptallerin nedeni olarak pilotların bir haftalık yıllık izinlerinden, 12 bin sterlin önerilmesine karşın, vazgeçmemesi gösterilmişti.

Pilotlar, toksik bir çalışma atmosferinden ve büyük bir personel sıkıntısından yakınırken, şirket yönetimi bunu reddediyor ve sektördeki en iyi ücret ve koşullardan bazılarını sunduğunu iddia ediyor.