112 Acil’de ‘taşerona hayır’ isyanı

Sağlık Bakanlığı, sağlık personeli olmayan 3 bin kişiyi 112 ambulanslarına taşeron usulü şoför olarak alınca, acil tıp teknisyen ve teknikerleri İzmir’de sokağa çıktı, “112’de taşeronlaşmaya hayır” sloganı attı.

soL-İzmir

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, sağlık personeli olmayan kişilerin taşeron şoför olarak 112 ambulanslarında işe alınmaya başladığını belirterek, “bu uygulamayla ambulanslardaki sağlık personeli sayısı 3’ten 2’ye düşecek, hastalara etkin müdahale zorlaşacak ve hizmette kalite düşecektir” dedi.

SAĞLIKÇI OLMAYAN 3 BİN KİŞİ İŞBAŞI YAPTI!

Sağlık Bakanlığı, sağlık personeli olmayan 3 bin kişiye 112 ambulanslarında şoför olarak işbaşı yaptırırken, dernek ve sendikalar bu uygulamanın sistemi 10 yıl geriye götüreceğini savunuyor. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ATTDER) öncülüğünde İzmir’de “112’de taşerona hayır” eylemi yapıldı. Sendikaların da destek verdiği eylemde “Sağlıkçı düşmanı Sağlık Bakanı”, “112’de taşeronlaşmaya hayır” sloganları atıldı. İzmir Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan 112 çalışanları ve sendika üyeleri, 112’deki taşeronlaşmaya karşı tepkilerini dile getirdi.

TAŞERON KÖLELİKTİR

Sağlık Bakanlığı’nın 112 ambulanslarında taşeron sisteme geçmesinin sistemde deprem etkisi yarattığını belirten ATTDER Başkanı Gökbayrak, “modern kölelik olarak ifade edilen adına hizmet alımı ya da taşeron, ne derseniz deyin, yapılan bir insan hakkı ihlalidir. Devletin asli görevleri arasında yer alan 112 acil sağlık hizmetlerinde uygulanan taşeron sistem ise aynı zamanda bir yaşam hakkı ihlalidir. Bizim sıkıntımız sisteme yeni alınması planlanan ve ne kadarı acil tıp teknisyeni ve paramedik olacağını kestiremediğimiz ambulans sürücülerinin taşeron sistemiyle istihdam edilmesidir. Yıllar önce Bursa’da sadece ambulans araç hizmet alımı ile başlayan bir süreç ve bugün sürücüler de bu kapsamda… Ya yarın ne olacak” diye konuştu.

HASTALARA ETKİN MÜDAHALE ZORLAŞACAK

Gökbayrak, yaşanabilecek sıkıntıları şöyle açıkladı: “Sağlık personeli olmayan kişilerin taşeron şoför olarak alınması, ambulanslardaki sağlık personeli sayısını 3’ten 2’ye düşürecek, hastalara etkin müdahale zorlaşacak, hizmette kalite düşecektir. Böylece acil sağlık sistemi 10 yıl geriye gidecektir.”