Yazılar Filmatik Hollanda'da ilk kez izlendi

Hollanda'da yaşayan gurbetçilerin sorunlarını benzerlerinden oldukça farklı bir üslupla işleyen Yılmaz Onay'ın kitabı 'Yazılar Filmatik' için çekilen sinema filmi yıllar sonra Hollanda’da ilk kez gösterildi.

Pazar günü Amsterdam’da Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği’nin salonunda düzenlenen etkinli,k Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sinema Topluluğu’nun hazıladığı “Bir Tiyatro Direnişçisi Yılmaz Onay” başlıklı kısa filmin gösterimi ile başladı. Yılmaz Onay’ın hayatına kısa bir bakış imkanı sunan filmin ardından Opinie Vakfı ve Yılmaz Onay tarafından selamlanan konuklara Yazılar Filmatik filminin kısa tanıtımı yapıldı.

Kimlik bunalımı yaşayan bir gencin Hollanda’da, bir yabancı olarak yaşadıklarının konu edildiği Yazılar Filmatik kitabı 1994 yılında basıldı ve 1997 yılında TRT tarafından filme alındı.

Kitapta Avrupa'ya çalışmaya giden ‘anne, bana ve oğul'dan oluşan bir ailenin öyküsü anlatılıyor. Avrupa’da karşılaştıklarıyla hüsrana uğrayan anne gittikten hemen sonra yurduna geri dönüyor ve çocuk yıllarca babası ile birlikte yaşıyor. Tam bir Hollandalı gibi yaşadığını düşünen ve artık genç bir delikanlı olan çocuğun yabancı olduğu gerçeğini hatırlamasına sebep olan olaylar aynı zamanda onun hayatını da bir anda değiştiriyor. Kimliğini aramak için yola çıkan delikanlı soluğu annesinin yanında Türkiye’de alıyor.

Hollanda’da bulunan gurbetçilerin yoğun ilgi ile izlediği Yazılar Filmatik filminin ardından romanın yazarı Yılmaz Onay ile filme dair bir söyleşi gerçekleştirildi. Kitabın ve filmin konusuna dair yapılan tespitlerin yanı sıra tiyatroda ve sanatta gerçekçilik üzerine de söyleşildi.

Hollanda’da yıllar önce çekilen filmde dikkat çeken işlenen konuların halen güncelliğini koruyor olması oldu. Aynı zamanda filmde rol alan Eef Stoffels da bu etkinlik ile filmin çekiminden yıllar sonra ilk defa kendisini izleme fırsatı buldu.

Söyleşinin ardında etkinliğe katılan konuklar Yılmaz Onay’a kitaplarını imzalatma şansı buldu.

(soL - Hollanda)