"Yabancılar 1.900 yıl önce geldiler"

Hollanda’nın Nijmegen kentinde yapılan kazılardan edinilen bulgulara göre "yabancıların kente gelmesinin 1.900 yıl önce başladığı" tahmin ediliyor.

Kentin batı bölgesinde Koekoek sokağı boyunca yapılan ve halen süren kazılarda arkeologlar tabut ve Hollanda dışından gelenlere ait bazı izler buldu. Kent arkeoloğu Harrie van Eckevort yaptığı açıklamada bu bulguların dönemin koşullarına uymadığını belirtti.

Kazı esnasında bugüne kadar edinilen bulguların Milattan Sonra ikinci ve üçüncü yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Harrie van Eckevort konuşmasında bulguları şöyle açıkladı: “Romalılar o dönemde ölülerini yakıyorlardı. Cesetleri tabut ile gömmek Orta Doğu bölgesinde uygulanan bir yöntemdi. Bulgularımız bize gösteriyor ki o dönemlerde Akdeniz çevresinden gelen büyük asker birliklerinin yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Ürdün gibi ülkelerden de halklar buralarda bulundular.”

Van Enckevort ayrıca o dönemde askerlerin ve halkın Roma Krallığı sınırları içinde dolaşmalarının sık görülen bir durum olduğunu belirtti. Genel olarak tahta kalıntılarının bulunduğu kazılarından çok fazla çocuk tabutunun çıkması ise beklenmedik bir bulgu olarak kaydedildi.

(soL - Hollanda)