Hollanda ekonomisinde Türkiyeliler

Hollanda’da bulunan Türkiye kökenli girişimcilerin Hollanda ekonomisine etkilerini araştıran Sonja Roolvink sonuçları umut verici olarak değerlendirdi.

Hollanda Utrecht Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın Kasım ayında belirlenen sonuçları, geçtiğimiz günlerde Hollanda basınına yansıdı. Roolvink bu araştırma için farklı şirketlerin 1989 - 2009 yılları arasındaki sürece ait veri tabanlarını inceledi.

Son yıllarda Türkiye kökenli girişimcilerin sayısında güçlü bir büyüme olduğuna vurgu yapan Roolvink, bunun Hollanda’ya gelen ilk nesil göçmenlerin ekonomideki yerinden çok daha farklı olduğu yorumunda bulundu. İkinci kuşak olarak gruplandırılan kesimin eğitim seviyelerinin de daha yüksek olduğu ve bazı durumlarda şirket kurmak yerine iş dünyasında başka roller üstlendikleri belirtildi.

Ayrıca Sonja Roolvink bu tür ticari girişimlerin entegrasyon açısından da oldukça yararlı olduğunun gözlemlendiğini belirtti. Şuan mevcut olan şirketlerin yarattığı istihdam ile 5 binden fazla kişiye iş imkanı sunuluyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre gelecekte daha fazla Türkiye kökenli şirketin kurulması bekleniyor.

Genç Girişimciler Federasyonu’nun talebi üzerine Sonja Roolvink tarafından yapılan araştırma ile mevcut iş potansiyelinin en iyi şekilde kullanılması hedefleniyor.

(soL - Hollanda)