Avusturya'da gündem: Türkiye Büyükelçisi Tezcan

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecved Tezcan'ın, günlük Die Presse adlı gazeteye verdiği demeçte, Avusturya'da yabancılara yönelik entegrasyon politikasını eleştirmesi ülkede kriz yarattı.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecved Tezcan, günlük Die Presse adlı gazeteye verdiği demeçte, Avusturya’nın yabancılara yönelik uyum politikasını eleştirerek, "madem bu kadar entegrasyon sorunu vardı neden 110 bin Türk’ü vatandaşlığa kabul ettiniz" sorusunu yönelterek, ülkede var olan göçmen sorununun yeniden alevlenmesine neden oldu.

Tezcan, verdiği demeçte “Türkler bir köşeye itilmiş virüs muamelesi görüyor. İçişleri Bakanı Fekter yanlış partide yer alıyor. Entegrasyon sorumluları Türkler'i aynı semtlerde oturmaya zorlayarak gettolar oluşturuyor. Yerliler, yabancı çocuklarının gittiği okullara çocuklarını göndermiyorlar” deyince Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Perşembe günü yayınlanan gazetede, entegrasyonda eksiklik olması halinde sorumlu tarafın Avusturya olduğunu belirten Tezcan “Siz Türkler'i, Viyana’daki belediye evlerinde hep aynı semtte yoğunlaştırıp getto yaratıyorsunuz. Avusturyalı aileler etnik azınlıkların çoğunlukta olduğu okullara çocuklarını göndermiyor. Yani, Türkler bir köşeye itiliyor. Türkler mutlu, onlar sizden bir şey istemiyor. Sadece bir virüs muamelesi görmek istemiyorlar” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Schallenberg, Büyükelçi Tezcan’ın yaptığı açıklamalar nedeniyle apar topar dışişleri bakanlığına çağrıldığını açıkladı. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger´in (ÖVP) büyükelçinin bakanlığa çağrılması ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak görüştüğü, Ankara'da Avusturya Büyükelçisinin aynı anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan randevu istediği bildirildi.

Avusturya'da özellikle Türkiye kökenli göçmenlere yönelik ırkçı politikalarıyla tanınan aşırı sağcı partiler olan FPÖ ve BZÖ yaptıkları basın açıklamaları ile büyükelçiyi istenmeyen adam ilan ettiler. Avusturya iktidarı hükümetinin koalisyon ortağı ÖVP Başkanı Pröll ve aynı partiden Dışişleri Bakanı Spindelegger´in çok sert üslupla büyükelçiyi kınayan açıklamalar yaptıkları görüldü.

Avusturya İstatistik Kurumu 2009 verilerine göre, yaklaşık 250 bin kişi kendisinin yada ebeveynlerinin Türkiye doğumlu olduğunu açıkladı. Bunların 151 bini Avusturya'ya göç eden ilk nesli, 96 bin kişi ise ikinci nesli oluşturuyor.

Yirmi üç ayrı belediyeden oluşan Viyana'da Türkiye kökenli nüfusun büyük çoğunluğu, artık gettolaşmış mahalleler olan 10, 15 ve 16´ncı Viyana olarak adlandırılan bölgelerde yaşamakta. Özellikle 16. Viyana bölgesinde bulunan Pazar yerinde Avusturya vatandaşlarına pek rastlanılmaması Tezcan´ın açıklamasını doğrular nitelikte.

Avusturya vatandaşlarının göçmenlere karşı takındığı tavırlarda gettolaşmaya iten etkenlerin basında yer alıyor. Yerel dil olan Almancaya yeterli derecede hakim olamayan göçmenlere, resmi kurumlarda bir çok zorlukların çıkarıldığı bilinmekteyken, üniversite eğitimi için gelen yüzlerce öğrencinin karşılaştığı ırkçı ve yıldırmaya yönelik tutumlarda öne çıkarılması gereken bir başka başlığı oluşturuyor.

Tüm bu gelişmelerin ardından, krizin daha da büyüyeceği öngörülürken, nüfusun yüzde 60'dan fazlasının Türkiye karşıtı olduğu Avusturya'da, bu rakamın daha yukarıya çıkmasından endişe ediliyor.
(soL - Viyana )