Ziraat'in kredileri zengin çiftçiye

Ziraat Bankası tarafından kullandırılan düşük faizli krediler, zorunlu kefil ve ipotek koşulları nedeniyle sadece zengin çiftçiler tarafından kullanılabiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Bankası'nın tarımsal kredilerinin faizlerinin çok düşük olduğunu ve diğer bankaların Ziraat Bankası'nın faiz oranlarıyla rekabet edemediğini söyledi.

Faiz düşük ama almak zor
Bayraktar, faiz oranlarının düşük olmasına karşın, Ziraat Bankası'nın kredi talep eden çiftçilerden karşılanması çok zor koşullar talep ettiğini belirtti.

"Ziraat Bankası kredi kullanmaya gelen çiftçilerimizden, ipotek olarak şehirde daire, arsa kefil olarak ise memur, esnaf istemekte, bu yüzden birçok çiftçimiz ihtiyacı olan krediyi alamamaktadır" diyen Bayraktar, bu koşulları karşılayamayan çiftçilerin Ziraat Bankası'ndan çok daha yüksek oranlarla kredi veren özel bankalara mahkum olduklarını söyledi.

Bu nedenle 2006 yılında özel bankaların daha yüksek faiz oranlarına rağmen Ziraat Bankası kadar tarımsal kredi verebildiğini belirten Bayraktar, 2007 yılında ise Ziraat Bankası 4,8 milyar YTL kredi kullandırırken, 11 özel bankanın toplam 4 milyar YTL kredi kullandırdığını ifade etti.

Ziraat Bankası kimin ihtiyaçlarına hizmet ediyor?
Ziraat Bankası'nın devlet tarafından desteklenen tarımsal kredilerinde enflasyondan arındırılmış faiz oranı yüzde sıfıra yaklaşıyor. Ancak Ziraat Bankası'nın kredi verirken talep ettiği zorlu koşullar nedeniyle bu kredilerden yalnızca zengin çiftçiler yararlanabiliyor.

Ziraat Bankası'nın zengin çiftçilere yönelik hizmeti bununla da sınırlı kalmıyor. Banka'nın son projesi, büyük ölçekli tarımsal işletmelere yönelik özel Tarım Şubeleri. Bu şubelerden ilkini Haziran ayında Antalya'da açan Banka, bu şubeler ile Genel Müdür Can Akın Çağlar'ın sözleriyle "tarımda ekonomik ölçekte işletmeler oluşturulmasına katkıda bulunmayı" hedefliyor.

Tarımsal işletmelerin ortalama ölçeğinin "ekonomik" boyuta ulaşması için küçük ve parçalı toprak yapısının ortadan kalkması ve toprağın daha büyük parçalar halinde işlenmesi gerekiyor. Bunun için de çok sayıda küçük toprak parçasının birleşmesi gerekiyor.

Bu birleşmenin görece sorunsuz bir yolu hükümet tarafından ortaya konacak bir toprak toplulaştırması planı olabilecekken, mevcut gidişatın sürmesi halinde kredi borcunu ödeyemeyen yoksul toprak sahipleri topraklarını kaybedecek ve toprak bankaların elinde toplanacak.