Ziraat’in kredisi zengin çiftçilere

Ziraat Bankası, büyük ölçekli tarımsal işletmelere özel Tarım Şubeleri ile kredi dağıtacak. Dün birincisi açılan şubeler, Ziraat Bankası’nın yoksul köylü ile köprüleri tamamen attığını gösteriyor.

soL(HABER MERKEZİ) Ziraat Bankası'nın büyük ölçekli tarımsal işletmelere yönelik özel Tarım Şubelerinin (TOBİ) ilki dün Antalya'da açıldı. Zengin çiftçilere kredi ve danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulan TOBİ'ler, Ziraat Bankası'nın zaten çok ilgilenmediği yoksul köylülük ile köprüleri tamamen attığını gösteriyor.

Şubenin açılışına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TOBİ'nin "tarım bankacılığına yeni bir kavram getireceğini" söyledi. Eker ayrıca gelecekte Çukurova, Ege Ve Marmara bölgelerinde TOBİ'ler açılacağını söyledi. TOBİ'lerin hedefinin "Türkiye'de modern tarımın ve hayvancılığın yapıldığı bölgeler" olduğunun ifade eden Eker, tarımin iktisadi bir faaliyet olduğunu ve bu yüzden tarımda kredinin çok önemli olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise, tarımdaki en önemli sorunun toprağın çok parçalı yapısı olduğunu vurguladı ve TOBİ'lerin tarımda ekonomik ölçekte işletmeler oluşturulmasına katkıda bulunacağını söyedi.

Çağlar'ın "Ekonomik ölçekte işletmeler oluşturulması" vurgusunun gerçekleşmesi için, kimi topraklar birleşirken, kimi toprak sahiplerinin de topraksız kalması gerekiyor. Öte yandan Ziraat Bankası'nın yüzünü bu kadar açık biçimde, büyük çoğunluğu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan zengin çiftçilere dönmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan çok sayıda yoksul köylünün tamamen AKP sadakalarına mahkum edilmesi anlamına geliyor.