Zimbabve’nin durumu korkutuyor

IMF’nin açıkladığı rapora göre ekonomisi 2008 yılında yüzde 14 küçülen Zimbabve’de her yedi kişiden biri yemek yardımına muhtaç. Raporda açıklanan rakamlara göre ülke, fakirlikle savaştığı 2000 yılına göre şu an yarı yarıya küçülmüş durumda.

soL (Ekonomi) Genellikle iyimser tonda yazılan IMF danışmanlık raporları Zimbabve için parlatılacak bir nokta bulamamış. Kuruluşun geçen hafta açıkladığı rapora göre ülkeninin ekonomisi 2008 yılında yüzde 14 oranında küçülmüş. 2000-2007 yılları arasında toplam yüzde 40 küçülen ülkede her yedi kişiden birinin yemek yardımına muhtaç olduğu belirtildi. Raporda açıklanan rakamlara göre ülke, fakirlikle savaştığı 2000 yılına göre şu an yarı yarıya küçülmüş durumda.

Raporda 2008 yılında merkezi hükümetin gelir ve gider dengesinin büyük ölçüde çöktüğü ve ülkenin içinde bulunduğu hiper-enflasyon sürecinde alınan vergilerin değeri de bir yılda 1 milyar dolardan yaklaşık 133 milyon dolara düşmüş.Devletin harcamaları ise 2005 yılındaki değeri olan 1.4 milyar dolardan 258 milyon dolara düşmüş görünüyor.

Zimbabve Yatırım Bankası (RMZ)'nin gerçekleştirdiği finansal aktivitelerin ise artış göstererek 1.1. milyar dolara çıktığı açıklandı. Ülkenin merkez bankası konumundaki bankanın gerçekleştirdiği faaliyetler ise ülkede yaşanan ekonomik yıkımın boyutları göz önünde bulundurulduğunda oldukça düşündürücü. Rapora göre 2008 yılı harcamalarının en büyük kalemlerini seçim harcamaları, devlet işletmelerine aktarılan kaynaklar, devletin üstlendiği borçlar ve yabancı paraların devletin desteklediği kurlardan dağıtılması geliyor. Çiftçilere yapılan makina ve gübre yardımlarının bu kalemlerden sonra gelmesi hakkında ise IMF raporunda bir yorum yer almıyor.